Statul plăteşte anual circa 1 miliard euro pentru 230.000 de pensii speciale

505
pensii generalStatul plăteşte anual pentru cele 230.000 de pensii speciale aproape 1 miliard euro (circa 1% din PIB), iar majoritatea celor care primesc pensii speciale, respectiv 170.000 de persoane, provin din armată şi din poliţie, a declarat astăzi secretarul de stat în Ministerul Muncii, Mihai Şeitan, citat de NewsIn.

„Pensiile au ajuns să consume 9% din PIB, din care 8% reprezintă pensiile publice şi 1% pensiile speciale. Plătim în fiecare an pentru pensiile speciale din armată, poliţie, servicii secrete, diplomaţie şi pentru cele ale parlamentarilor, inclusiv ale funcţionarilor publici din Parlament, aproape 1% din PIB, respectiv un miliard de euro”, a spus Şeitan.
Reprezentantul Ministerului Muncii a precizat că există pensii speciale care ajung şi la 33.000-34.000 lei lunar şi a adăugat că „un magistrat care a ieşit acum 10 ani la pensie primeşte 80% din salariul celor care ocupă astăzi poziţia de pe care a ieşit la pensie”. Mihai Şeitan a precizat că, din cauza scăderii populaţiei României, există riscul ca deficitul bugetului de pensii să ajungă pe actualul sistem la 5-6% din produsul intern brut (PIB), iar „statul să poată ajunge pe termen lung în incapacitatea de a mai plăti pensii şi salarii”.
Selecţie după Business.ro, realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here