Staţia de epurare din Târgu-Jiu, aproape finalizată

298

În scurt tip se va inaugura cea mai modernă staţie de epurare din judeţul nostru. La ora actuală ea este realizată în proporţie de peste 90%, în scurt tip fiind finalizat întregul proiect. Staţia de epurare va deservi municipiul Târgu-Jiu şi localităţile adiacente, fiind proiectată pentru o populaţie de 107.000 locuitori. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 600 miliarde lei vechi.

Proiectul de „Reabilitare şi extindere a staţiei de epurare Târgu-Jiu” face parte din investiţia programului desfăşurat prin ISPA, „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj”. Programul ISPA nu înseamnă numai sistematizarea şi modernizarea reţelelor de apă şi de canalizare din oraş, şi înseamnă şi modernizarea staţiei de epurare, care este cea mai mare investiţie din acest program. Ea se află în zona străzii Mărgăritarului din municipiul Târgu-Jiu şi este la un pas de a fi inaugurată. „Această staţie de epurare a fost proiectată pentru deservirea municipiului Târgu-Jiu şi a localităţilor adiacente, pentru o populaţie de 107.000 locuitori echivalenţi. Rolul acestei staţii este de a epura apa uzată din oraş şi apa industrială şi de a o reda emisarului la anumiţi parametri, la care să nu fie poluantă pentru apa în care se deversează. Procesul tehnologic este unul deosebit de complex. Valoarea acestei investiţii se ridică la circa 600 miliarde lei vechi. Suntem la al patrulea an de execuţie; s-a început execuţia în 2009 şi în acest an există toate condiţiile şi premisele ca să se recepţioneze această staţie”, a menţionat Ion Popescu, directorul SC APAREGIO Târgu-Jiu.

Beneficii multiple
Odată cu darea în folosinţă a staţiei de epurare, apa menajeră rezultată din activităţile casnice ale târgujienilor va putea fi epurată şi redată circuitului. Şi nămolul rezultat va avea o întrebuinţare, fiind folosit în domeniul agricol, după cum a precizat directorul Ion Popescu: „nămolul care provine din separarea de această apă uzată intră, în final, în nişte fermentatoare care au rolul pe de o parte de a-l sedimenta, pe de altă parte de a scoate din acest nămol biogazul care se produce. Acest biogaz este introdus, înmagazinat în acel gazeometru, după care este introdus în staţia de cogenerare unde produce energie termică şi energie electrică, ambele fiind folosite în interiorul staţiei, în procesul tehnologic al ei. Nămolul care va rezulta în urma fermentării, după ce a fost scos biogazul din el, se va neutraliza, după care poate fi redat agriculturii”.

Viceprimarul Popescu: „Este una dintre cele mai mari staţii din ţară”
Reprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu se mândresc cu această investiţie, cu atât mai mult cu cât ea este una dintre cele mai mari din ţară. „Este o investiţie foarte importantă şi binevenită. Proiectul face parte sistematizarea reţelelor de apă uzată şi este finanţat prin Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu. Este una dintre cele mai mari staţii din România, cu o tehnologie foarte modernă”, a mărturisit Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.
Staţia de epurare din municipiul Târgu-Jiu este proiectată pentru un debit de 660 de litri pe secundă, cu capacitate maximă de 1.750 de litri pe secundă la ploi torenţiale în oraş.
Obiectele sunt dimensionate astfel încât să se realizeze un timp de contact cu substanţele de tratare în situaţia normală de vreme uscată de circa o oră în fiecare obiect şi de 30 de minute în situaţia ploilor abundente.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here