Stănchescu, în drum spre Paris cu actele necesare procesului de deshumare a lui Brâncuşi

415

Laurian Stănchescu, scriitorul care a încercat prin nenumărate demersuri să repatrieze osemintele marelui sculptor Constantin Brâncuşi, a organizat ieri o conferinţă de presă în Gara Târgu-Jiu. Stănchescu a declarat că săptămâna viitoare va merge la Paris cu actele necesare procesului de deshumare a sculptorului.

Laurian Stănchescu a luat legătura cu strănepoata sculptorului, Constantin Brâncuşi, Lucreţia Bobei Brâncuşi, fiind necesar acordul unei rude de sânge pentru deshumarea sculptorului. Scriitorul susţine că a vorbit deja cu strănepoata lui Brâncuși, Bobei Lucreția care şi-a dat acordul pentru repatriere. După aceea următorul pas va fi plecarea acestuia la Paris, unde Stănchescu va înmâna autorităţilor de acolo actele necesare procesului de deshumare. „Ultimul demers şi cel mai important pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi este faptul că primăria şi prefectura Parisului mi-au cerut un document prin care să se specifice faptul că o rudă de sânge de-a lui Constantin Brâncuşi îl cere pe acesta acasă. Am vorbit cu un notar din Târgu-Jiu ca să facem acest lucru foarte repede. O să merg zilele următoare la Paris, după ce avem documentul de la doamna Bobei Brâncuşi pentru a depune această cerere de deshumare a lui Constantin Brâncuşi”, a precizat Laurian Stănchescu.

Preotul Teofil Bradea, susţinătorul lui Stănchescu
Scriitorul a fost însoţit la conferinţă şi de un preot care a declarat că îl susţine pe acesta în demersul repatrierii osemintelor lui Constantin Brâncuşi. „Îl susţin şi biserica şi-a spus punctul de vedere. Normal, din testamentul lui, negru pe alb, rezultă această dorinţă de a fi înmormântat în pământul ţării sale, aproape de mamă, cea mai dragă fiinţă a lui. Mie mi se pare absolut firesc şi moral şi creştin să se respecte o dorinţă elementară a unui om care îşi scrie cu mâna lui testamentul”, a declarat preotul Teofil Bradea.

Gara Târgu-Jiu, locul în care Stănchescu nu poate fi restricţionat
Conferinţa de presă a avut loc pe peronul Gării din Târgu-Jiu, scriitorul motivând că nu a găsit o locaţie pentru organizarea acesteia. Stănchescu nu s-a ferit să spună că inclusiv primarul municipiului, Florin Cârciumaru s-ar afla în spatele refuzului patronilor de hoteluri şi restaurante de a-l găzdui. „Am ales acest loc pentru conferinţă din cauza faptului că toate uşile mi-au fost trântite în nas, în momentul în care am încercat să găsesc un spaţiu în care să mă întâlnesc cu dumneavoastră. Am propus Gara Târgu-Jiu pentru că este un loc unde Cârciumaru bănuiesc că nu mă poate restricţiona nici pe mine, nici pe voi. Pentru că părerea mea este că de acolo a plecat absolut totul, Cârciumaru şi Călinoiu se opun repatrierii osemintelor lui Brâncuşi”, a mai precizat Stănchescu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here