Stănchescu dă termen 3 luni pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

402

Osemintele marelui sculptor român Constantin Brâncuşi ar putea fi repatriate în cel mult trei luni, a declarat vineri, scriitorul Laurian Stănchescu, iniţiatorul acestui demers. El a adăugat că săptămâna trecută a avut o întâlnire la sediul Executivului cu Vlad Stoica, reprezentantul Secretariatului General al Guvernului, care l-a informat că firma de avocatură de la Paris a primit mandatul de a reprezenta statul român în demersurile aducerii în ţară a osemintelor lui Brâncuşi.

Stănchescu, preşedinte al Societăţii Internaţionale “Constantin Brâncuşi” spune că informaţia i-a fost confirmată şi de către Dan Cristea, avocatul firmei româneşti de avocatură Tucă, Zbârcea & Asociaţii, care urma să contacteze partea franceză. De asemenea, el a menţionat că şi ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, ar fi declarat că “statul francez nu se opune acestei repatrieri pe care o consideră o chestiune pur personală”.
Potrivit lui Laurian Stănchescu, avocaţii francezi ar fi găsit “o formulă avocăţească” care permite repatrierea osemintelor într-un timp foarte scurt, adică două, cel mult trei luni. Scriitorul a reafirmat că demersurile legate de repatrierea osemintelor lui Brâncuşi nu ar fi putut avea o finalitate fără sprijinul premierului Victor Ponta, “singurul politician român de după Revoluţie care s-a implicat în istoria spirituală a poporului român”.

Masonii pro-repatriere
El a dat asigurări că inclusiv Marea Lojă Masonică din România susţine demersul său, Brâncuşi însuşi fiind mason, fapt atestat de documente pe care Stănchescu a susţinut că le va aduce în ţară, din Franţa.
Pe de altă parte, Stănchescu cere demisia ministrului Culturii, Daniel Barbu, care ar fi declarat la un post de televiziune că “nu-l interesează Brâncuşi şi nu vrea să aibă de-a face cu acest fenomen”, contrar atitudinii fostului ministru Mircea Diaconu, întru totul de acord cu demersurile scriitorului.
Laurian Stănchescu a depus în ianuarie o scrisoare de sprijin şi la Secretariatul Casei Regale, reprezentanţii acesteia anunţându-l ulterior că documentele au ajuns pe masa fostului suveran.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, susţine şi el iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reînhumarea acestora în localitatea Hobiţa din judeţul Gorj. Şi Academia Română susţine demersul repatrierii, o scrisoare în acest sens, semnată de preşedintele forului, acad. Ionel Haiduc, fiind transmisă lui Laurian Stănchescu.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here