Stagiunea teatrală, programată doar până la sfârşitul anului

351

teatru (1)Chiar dacă au puţini bani la dispoziţie, pentru stagiunea 2010-2011, actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” promit multe surprize. Directorul instituţiei spune, însă, că s-a rezumat la planificarea acestora decât până la finalul lui 2010, pentru că bugetul pe 2011 este încă o necunoscută care ar putea pune beţe în roate.

Spectatorii, însă, se vor putea bucura, în continuare, de spectacole noi şi diferite.

Programul pentru stagiunea 2010-2011 a fost realizat doar pentru sfârşitul acesta de an pentru că, spune Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, „încă nu ştim ce perspective are bugetul pe 2011”. Potrivit acestuia, un prim spectacol va fi oferit iubitorilor de teatru tot în colaborare cu Achille Roselletti, care nu este la prima piesă de teatru pusă în scenă la Târgu-Jiu. „Momentan nu ştim exact ce spectacol. Sunt două variante din cele 14 propuneri cu care a venit prima dată. Este vorba fie despre un spectacol tot pe zona muzicală, aşa cum a fost şi <<Me and my girl>> sau un spectacol pe zona commedia dell arte”, a declarat Negrescu. De asemenea, nici copiii nu vor fi uitaţi. “Pentru că am avut foarte multe solicitări pentru spectacolele pentru copii, vom face în mod cert două spectacole, de fapt două scenarii în care vor intra, pe rând, câteva poveşti cunoscute copiilor”, a mai spus directorul teatrului.

One man show

Un proiect interesant pe care conducerea teatrului îl va pune în aplicare este “Nocturnele Teatrului Elvira Godeanu”. Este vorba despre o serie de spectacole care vor începe de la ora 22.00 şi care, de fapt, vor fi one man show. “Nocturnele vor începe de la ora 22.00 şi vor fi recitaluri de actor. Am lansat invitaţia tuturor colegilor mei şi până acum au acceptat deja şapte dintre ei”, a povestit Negrescu. Aceste spectacole vor debuta din luna noiembrie şi vor aduce în atenţia publicului câte un singur actor în fiecare spectacol. Pentru acest gen de reprezentaţii actorii se vor pregăti puţin mai diferit decât pentru piese normale şi asta pentru că vor fi singuri cu publicul, nu vor mai avea şi restul colegilor care să îi ajute pe scenă. Potrivit directorului Marian Negrescu, se va folosi o scenă elisabetană, care intră în mijlocul publicului. Actorul va fi mult mai aproape de spectatori, la sfârşit actorul interacţionând direct cu persoanele din sală. Spectatorii, dată fiind ora târzie, vor fi serviţi cu cafea şi vor putea discuta deschis şi direct cu actorul. Proiectul acesta a fost gândit timp de mai mulţi ani, dar abia acum va deveni realitate. “Am discutat pe marginea acestei idei timp de cinci ani. Voi avea şi eu un astfel de spectacol, <<Omul cu floarea în gură>>. Aceste spectacole vor putea fi văzute şi în stagiunea următoare, în spectacole coupe, în care, timp de două ceasuri, vom lega câte 2-3 recitaluri”, a mai povestit Negrescu.

Bal, pentru iubitorii de teatru

Surprizele vor continua până la finalul anului. Astfel, pe data de 19 decembrie, un alt concept va fi lansat. Târgujienii vor fi invitaţi la “Balul teatrului”, o seară cu totul şi cu totul specială. “Biletele pentru această seară vor avea un preţ mai piperat, dar va merita. Publicul, chiar dacă îşi achiziţionează billet, nu poate intra în sală fără ţinută obligatorie: doamnele vor purta rochii de seară iar domnii frac. La intrare aceştia vor fi aşteptaţi cu şampanie”, a declarat directorul teatrului.

Potrivit acestuia, accesul se va putea face cu maşina chiar până la scara teatrului. Spectacolul la care vor lua parte spectatorii va fi şi el unul special şi de mare ţinută. Acesta va dura trei ore şi va fi structurat pe două părţi. În prima parte, pe scenă vor urca actorii teatrului târgujian care, din când în când, vor alege, prin tragere la sorţi, persoane din public care vor urca pe scenă şi vor dansa, alături de ei, vals. Între cele două părţi ale serii se va lua o pauză de 20 de minute după care va urma un recital de o oră şi jumătate al Cvartetului “Distincto”. “Încercăm să lansăm acest concept pentru că instituţia pe care o repezint a lansat mereu idei.

Încercăm să le oferim spectatorilor noştri alternative”, a mai spus Negrescu. Prin organizarea unei astfel de seri, mersul la teatrul îşi va căpăta eleganţa şi importanţa de odinioară când nimeni nu mergea la teatru fără să fie îmbrăcat elegant, sălile de teatru exercitând asupra celor care intrau în ele magia sălilor de bal, când o altă lume îşi deschidea porţile.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here