Sprijin financiar de la CJ pentru Spitalul de Pneumoftiziologie

542

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj a aprobat sumele ce vor fi alocate Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Astfel, pentru execuţia unor lucrări de reparaţii curente se alocă 281,40 mii lei, bani necesari pentru înlocuirea tâmplăriei interioare a unităţii.

Prin nota de fundamentare nr. 5677 din 11.09.2014, Spitalul de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu a semnalat Consiliului Judeţean Gorj necesitatea şi oportunitatea promovării obiectivului Reparaţii curente – Înlocuire tâmplărie interioară, Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Tudor Vladimirescu”, comuna Runcu.
Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Tudor Vladimirescu”, comuna Runcu, judeţul Gorj se află la aproximativ 150 km de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova. Astfel, Spitalul deserveşte atât populaţia judeţului Gorj, cât şi a judeţelor limitrofe, având ca obiectiv transformarea în spital regional. Unitatea spitalicească funcţionează într-o clădire principală tip monobloc şi o clădire anexă – salină artificială de suprafaţă, aflată la 25 metri de clădirea principală.

Lucrări complexe la spital
De la data construcţiei şi până în prezent, din lipsă de fonduri, nu s-au efectuat reparaţii interioare, fapt ce impune înlocuirea tâmplăriei interioare, montarea pardoselilor antibacteriologice, zugrăveli, igienizări şi înlocuirea mobilierului spitalicesc. În urma numeroaselor lucrări efectuate de Consiliul Judeţean Gorj în infrastructura unităţii, s-a realizat reabilitarea şi înlocuirea reţelelor de distribuţie a energiei termice, electrice şi a apei. Însă, tâmplăria existentă se află într-o stare avansată de degradare, fiind foarte veche. Menţionăm faptul că uşile şi ferestrele interioare existente (243 uşi din lemn, în suprafaţă de aproximativ 673,67 mp, 7 ferestre în suprafaţă de aproximativ 10,24 mp şi 12 luminatoare în suprafaţă de 34,43 mp), au fost montate odată cu efectuarea lucrărilor de construcţie a clădirii spitalului în perioada 1937–1941. Astfel, se propune înlocuirea tâmplăriei interioare existente cu tâmplărie din PVC (suprafaţă: aproximativ 696 mp), din considerente de igienă, fiind uşor de lavat şi dezinfectat, spre deosebire de lemn, care poate reţine germeni, bacterii etc. Durata estimată necesară pentru execuţia lucrărilor de înlocuire a tâmplăriei interioare este de 8 luni, întrucât aceste lucrări se vor executa în paralel cu alte lucrări de reparaţii, zugrăveli şi vopsitorii interioare, predarea spaţiilor urmând a se face eşalonat, pe măsura relocării pacienţilor din saloanele afectate, astfel încât, actul medical să fie asigurat în condiţii optime, precum şi cu asigurarea respectării circuitelor funcţionale.

Fonduri din bugetul judeţului
Având în vedere faptul că, Spitalul de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu Gorj a fost înscris în procesul de acreditare, potrivit Deciziilor nr. 363/21.07.2010 şi 364/21.07.2010, referitoare la acreditarea spitalelor, conform art.204 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în sistemul sanitar şi prevederilor Ordinului nr. 972 din 28.06.2010 pentru aprobarea procedurilor, standardelor şi metodologiei de acreditare a spitalelor, obiectivul propus este de o importanţă majoră pentru asigurarea cadrului necesar acreditării, astfel, contribuind la realizarea indicatorilor prevăzuţi. Totodată, prin Autorizaţia sanitară de funcţionare nr. 179/02.04.2014, se impune un program de conformare, în care se menţionează, ca şi condiţii de conformare, ,,igienizarea generală a spitalului (schimbarea tâmplăriei interioare, zugrăvit, montarea pardoselilor antibacteriologice, înlocuirea mobilierului spitalicesc)”. Pentru realizarea acestei lucrări, în anul 2014, s-a încheiat contractul de lucrări nr. 17.078 din 30.12.2014, având ca obiect execuţia, finalizarea şi întreţinerea lucrării „Reparaţii curente – Înlocuire tâmplărie interioară, Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Tudor Vladimirescu”, comuna Runcu, judeţul Gorj”, cu valoarea de 281,40 mii lei.
Prin urmare, consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei de 281,40 mii lei pentru execuţia lucrării şi cuprinderea ei în bugetul propriu al judeţului Gorj.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here