Spotul cu Brâncuşi, încă pe posturile TV

440

Reclama aruncată pe piaţă de CEC Bank pentru promovarea instituţiei bancare, în care este animată o fotografie a sculptorului Constantin Brâncuşi şi care a fost interzisă de Consiliul Naţional al Audiovizualului, încă este promovată pe posturile de televiziune naţionale. Imaginile sunt însoţite şi de elemente de voce, dar şi de o semnătură, considerată a fi falsă, de către specialiştii de la Târgu-Jiu. Oficialii CNA au decis interzicerea reclamelor în varianta iniţială şi au dispus modificarea lor, în prezent spotul rulând cu menţiunea „Dramatizare”.

Reprezentanţii „Proiect Urban” care au făcut şi prima sesizare la CNA, au considerat că noul format nu elimină confuzia în rândul publicului şi au decis să facă o nouă sesizare pentru interzicerea în totalitate a reclamei. De asemenea, şi conducerea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” contestă vehement şi cea de-a doua variantă a spotului publicitar. “Noi nu am avut obiecţiuni din punct de vedere artistic; nu am făcut decât să informăm corect cetăţenii, ca să ştie că Brâncuşi nu a vorbit niciodată. În primele spoturi au fost şi câteva erori de interpretare pentru că domniile lor nu s-au informat decât de pe site-uri, ori o documentare când îl priveşte pe Brâncuşi nu o faci de pe internet, o faci fie că apelezi la specialişti, fie că apelezi la studii serioase. Nu ştiu de ce CNA-ul nu a mai intervenit în momentul acesta. Deocamdată s-au făcut toate demersurile, ce alte demersuri mai putem face? Aşteptăm ca CNA să pună în aplicare hotărârile respective. Rămân la concluzia mea: tot ceea ce înseamnă Brâncuşi nu trebuie ignorat de nimeni indiferent cine ar fi şi ce bani ar fi în joc pentru treaba asta”, a declarat Doru Strîmbulescu, directorul instituţiei.
Acesta a precizat că cei care au produs reclama de promovare a CEC Bank pot consulta cartea „Aşa grăit-a Brâncuşi” a scriitoarei Sorana Georgescu-Gorjan: „În acest volum se regăsesc toate aforismele rostite de Constantin Brâncuşi, traduse din franceză în română. Brâncuşi nu a vorbit niciodată despre operele lui, apoi aforismele care sunt în spot, multe dintre ele sunt în discuţie. Sunt anumite lămuriri pentru că unele dintre ele au fost rostite în franceză şi sunt unele chestiuni de interpretare.
Aforismele lui Brâncuşi au fost scoase după o cercetare îndelungată a Soranei Georgescu-Gorjan”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here