Spitalul Orășenesc de Urgență Târgu-Cărbunești: 124 de ani de existență (1892-2016)

990

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, în prezența autorităților publice județene și locale, Spitalul Orășenesc de Urgență din Târgu-Cărbunești și-a sărbătorit 124 de ani de existență, fiind invitați cu acest prilej o pleiadă strălucită de medici specialiști care au activat pentru îmbunătățirea actului medical și a managementului acestei unități de prestigiu din Județul Gorj.

«În toată această perioadă de aproape un veac și un sfert au fost aduse o serie de îmbunătățiri»
Festivitatea a început printr-un «Te Deum» oficiat de către un sobor ales de preoți în frunte cu Părintele protopop, Preacucernicul Pr. Iulian Mărgineanu și Preacucernicul Pr. lector univ. dr. Ioan Sorin Bora, la Biserica din incinta spitalului, sfințită în octombrie 2007, cu hramurile: «Sfântul Pantelimon» și «Sfinții Împărați Constantin și Elena», unde paroh este Preacucernicul Pr, Cristian Dumitru Chiriac, pentru a aduce Slavă Lui Dumnezeu și mulțumire duhovnicească pentru bunătatea revărsată în vederea alinării sufletești și trupești a celor ce se nevoiesc în suferință și a ocrotirii sănătății oamenilor.
Așa cum sublinia dr. Constantin Târziu, managerul unității spitalicești, în toată această perioadă de aproape un veac și un sfert au fost aduse o serie de îmbunătățiri de locație, la început fiind instalată în pavilionul vechi secția de medicină internă, în clădirea «Casei medicului» fiind creată secția de pediatrie, iar în pavilionul ocupat anterior de secția de tuberculoză fiind instalate secțiile de chirurgie și obstetrică-ginecologie, după care, pe latura nordică s-a construit policlinica-spital, pentru ca prin amenjări spațiale să se realizeze pe parcurs și aducția apei curente, încălzirea cu gaze, amplasarea unor ateliere, garaje pentru autosanitare sau mașini utilitare, după ce activitatea spitalului s-a extins prin cele două secții exterioare de la Tg. Logrești și Căpreni.

“Spitalul Orășenesc de Urgență din Târgu-Cărbunești, un spital modern, aproape de exigențele primelor decenii ale începutului de secol și de mileniu”
După ce s-a amintit numele celor care au condus destinele spitalului, printre care: dr. Ovidiu Xenakis, dr. Ion Puchiu, dr. Ion Abrudan, dr. Grigore Scăueru, dr. Cornel Munteanu, dr. Nicolae Burghiu, dr. Dan Duminecă, dr. Aristică Moroșanu, dr. Aurelian Dobran și dr. Constantin Scrieciu, au fost evocate numele unor medici de prestigiu care au activat cu înalt profesionalism în acest spital, cum ar fi: dr. Tudor Bâlteanu, dr. Dumitru Butulescu, dr. Felicia Burghiu, dr. Iulian Ciobescu, dr. Maria Dobran și dr. spital carbunesti (4)Aurelian Dobran, dr. Ion Drejman dr. Grigore Lupescu, dr. Valentin Catană, dr. Tatiana Adam, dr. Longin Popescu, dr. Doina Oproiu, dr. Ion Corici, dr. Elena Ciobescu și mulți, mulți alții, astfel încât, după 1989 să fie construit un modern ambulatoriu, un punct «TRAFO», finalizându-se o serie de obiective propuse, astfel încât, în viziunea actualului manager, dr. Constantin Târziu: “Spitalul Orășenesc de Urgență din Târgu-Cărbunești să devină un spital modern, clasificat ca spital nivel III, cât mai aproape de exigențele primelor decenii ale începutului de secol și de mileniu, fapt confirmat și de către fostul secretar de stat, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, care îl considera «unul dintre cele mai frumoase și mai moderne spitale», structurat pe 9 secții, 8 compartimente și 2 secții externe, care însumează 343 de paturi, o activitate medicală asigurată de peste 73 de medici specialiști, 24 de medici rezidenți, un personal mediu și auxiliar calificat și foarte competent, astfel încât, pentru asigurarea continuității și a calității asistenței medicale de specialitate a crescut numărul «liniilor de gardă» de la două, în 2004, la 7 după 2008, pentru ca în prezent să funcționeze chiar 10 asemenea structuri de intervenție medicală, ceea ce confirmă recenta acreditare a spitalului nostru”, a încheiat domnul manager general, dr. Constantin Târziu. Am reținut ca fiind plină de culoare și de vervă scriitoricească intervenția Domnului dr. Cornel Munteanu, considerat persoana cu cea mai mare vechime în activitate, de aproape o jumătate de secol, din istoria spitalului cărbuneștean, care a încântat auditoriul cu mărturisirile sale asociate cu o trăire emoțională deosebită, dar, mai ales cu epigramele sale pline de «sevă», la care i se poate răspunde imediat, fără intenția de a-l provoca, doar prin următoarea epigramă de…răspuns: Doctorul a prins momentul,/ Dând rețeta unei dame,/ Să-i prescrie tratamentul/ Doar cu două.. epigrame!

Actul terapeutic și recuperator este un aspect esențial al educației sanitare și profilactice
Așadar, bucuria revederii și cuvintele frumoase rostite au definit o sărbătoare a unei unități spitalicești de referință, așa cum ne dorim de mai multă vreme și în multe locuri din județ și din țară! Cu certitudine, asigurarea personalului medical necesar, a unei asistențe medicale complete și dotarea cu aparatură medicală performantă, în conformitate cu normele europene impuse de evaluarea și standardizarea unităților spitalicești în funcție de competență, conduc, în ultima instanță, la completarea tratamentului medical cu o atmosferă de dialog între personalul medico-sanitar ș pacienți, spital carbunesti (5)de recreere și relaxare în parcul interior al spitalului, ca toate acestea să facă din actul terapeutic și recuperator un aspect esențial al educației sanitare și profilactice. În concluzie, putem fi optimiști în legătură cu activitatea prezentă și viitoare a Spitalului Orășenesc de Urgență din Târgu-Cărbunești, așteptând ca în 2017 să fie sărbătorit jubileul celor 125 de ani, iar Târgul Gilort, Târgu-Bengăi, Târgu-Petrești sau ce alte denumiri va mai fi avut această minunată localitate gorjeană, legată de numele lui Tudor Arghezi, să fie păstrată în mintea și în sufletul urmașilor săi ca o străveche comunitate de locuit, de limbă și de obiceiuri tradiționale, de spiritualitate românească originală, materializată în cele 11 lăcașuri de cult ortodox, unele de lemn, înălțate între 1689 și 1915, un inestimabil tezaur de memorie culturală și de mare tradiție folclorică, o rezervație compactă de arhitectură urbană specifică Gorjului, apariții de excepție în istoria presei gorjene, vorbindu-se chiar de întemeierea primelor biblioteci școlare și a unor instituții specializate de învățământ.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here