Spectacolul “Iona”, premiera lunii februarie, la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu

1012

Pe data de 10 februarie, respectiv duminică, de la ora 19.00, la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, actorii instituției de cultură vor aduce în fața publicului o nouă piesă. Este vorba de spectacolul “Iona”, lucrare ce a fost scrisă de Marin Sorescu.

Regia și scenografia spectacolului “Iona” sunt semnate de Eugen Titu, actor în cadrul Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” Târgu-Jiu. De altfel, Eugen Titu va fi și actorul care va însufleţi personajul principal al spectacolului. Preţul unui bilet la premiera acestei piese este de 30 de lei. La spectacol pot intra și posesorii abonamentelor ”Aristița Romanescu”.
Iona
“Iona” este o drama neomodernistă publicată în anul 1968 în revista ”Luceafărul”. Lucrarea scrisă de Marin Sorescu face parte din trilogia ”Setea muntelui de sare”, alături de alte două drame – ”Paracliserul” și ”Matca”. “Din punctul meu de vedere, titlul reprezintă setea de adevăr, cunoaștere și comunicare, reconstituie căile de care omul are nevoie pentru a ieși din absurdul vieții și automatismul istovitor al existenței umane, iar cele trei drame reprezintă meditații parabole realizate prin ironie. Iona este omul în condiția lui umană, în fața vieții și a morții. Separând cuvântul Iona în două particule rezultă: IO – Domnul și NA – eul. Tabloul I – Sugerează dorința individului spre libertate, aspirația spre un orizont nelimitat: MAREA; Tabloul II – Semnifică neputința de comunicare, monologul dialogat continuând cu puternice accente filozofice exprimând cele mai variate idei existențiale; Tabloul III – Cuprinde ideile asupra cărora meditează, referindu-se la viață, la condiția omului în lume, la ciclicitatea existențială a vieții cu moartea; Tabloul IV – Se reduce la orizontul individului. <>, alături de <> și <> este o operă dramatică, în sensul nou, pe care îl dau termenului scriitorii moderni de genul Beckett sau Ionesco: <>”, a afirmat Eugen Titu, regizor, scenograf şi personaj principal al piesei “Iona”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here