Spectacol extraordinar al Şcolii Populare de Artă, pentru gorjeni

373

maria lataretu (14)Ansamblul folcloric „Maria Lătăreţu” şi alte formaţii ale Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu au susţinut un spectacol extraordinar pentru gorjeni. Evenimentul a avut loc marţi seara, locul desfăşurării fiind Esplanada Victoria.

Spectacolul intitulat Privighetoarea Gorjului, pus în scenă de către artiştii Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu a fost gândit în ideea marcării centenarului Maria Lătăreţu, dar constituit şi unul dintre evenimentele organizate în cadrul programului Redescoperă Gorjul.

Între regalul de manifestări ale programului, spectacolul susţinut de Ansamblul folcloric „Maria Lătăreţu” a fost cel care a dat startul petrecerii, gorjenii prinzându-se în horă pe ritmurile artiştilor. Pe tot parcursul spectacolului, evoluţia artiştilor şi a elevilor a fost îndeaproape supravegheată de către Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă.

Taraful Gorjului – primul spectacol pentru târgujieni

O surpriză aşteptată de spectatori a fost evoluţia pe scenă a Tarafului Gorjului, formaţie de lăutari care reprezintă ţara noastră la cea de-a IX-a ediţie a Forumului România, la Viena. Rând pe rând au fost prezentaţi publicului membri tarafului, în speţă: Cristi Geacu (Cătăroiu), Nicolae Bâlteanu, Mărgălina Cidoiu, Florian şi Gabi Enoiu, Adrian Pobirci şi Constantin Argint. După prezentare s-a trecut la cântec, spectatorii răsplătind taraful cu ropote de aplauze. Aceasta a fost prima apariţie a Tarafului Gorjului în faţa publicului târgujian, după ce această formaţie s-a remarcat deja la Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” de la Suceava, precum şi la alte evenimente de acest gen. De altfel, după spectacol Taraful Gorjului s-a pregătit să plece la Viena împreună cu directorul Viorel Gârbaciu. Acolo, potrivit lui Gârbaciu, „suntem singura formaţie din ţară care participă la acest eveniment internaţional: Forumul România, întâlnire internaţională a celor care au ca temă de cercetare România, iar tema acestui forum ajuns la ediţia a IX-a este „Muzica Românească şi Muzică în România”. Am suficientă modestie încât să spun că această invitaţie a noastră, dincolo de un oarecare prestigiu pe care tarafurile Gorjului şi l-au câştigat în ultimii ani, demonstrează că Gorjul este patria tarafurilor tradiţionale”. Spectacolul susţinut de Şcoala Populară de Artă marţi seara a fost un succes de necontestat, cu atât mai mult cu cât s-a desfăşurat în aer liber, trecătorii oprindu-se din drum pentru a savura evenimentul.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here