Sorina Pintea cere retragerea acreditărilor pentru spitalele din Târgu-Jiu și Ploiești

1294

Situație și mai tensionată după ce Ministrul Sănătății a anunțat ieri, că va cere retragerea acreditărilor pentru spitalele județene vizitate săptămâna trecută, la Târgu-Jiu și Ploiești și la care a găsit nereguli, în urma vizitei de la Târgu-Jiu Sorina Pintea declarând că nu și-ar dori să fie tratată aici ca pacientă. Aceasta a menționat că va face solicitarea de retragere a acreditărilor către Agenția pentru Managementul Calității în Sănătate, unitățile medicale având la dispoziție o lună pentru a remedia deficiențele constatate. La Târgu-Jiu a fost în control și Corpul de Control al ministerului, managerul Gigel Capotă menționând că nu are motive să fie îngrijorat. Principala problemă a spitalului o reprezintă lipsa unor circuite care să permită îngrijirea cât mai rapidă și eficientă a pacienților. Faptul că unitatea medicală funcționează în trei clădiri în tot atâtea zone ale orașului face deseori ca pacienții să fie plimbați de la o locație la alta, iar timpul pierdut este prețios în lupta pentru salvarea vieții acestora.
„Asta e clădirea, așa este făcută. S-au luat anumite măsuri ca să se respecte în mare parte aceste circuite. Nu 100%, dar asta e clădirea. Dacă vine cineva de la AMCS să verifice dacă respectăm condițiile din momentul acreditării, ele pot fi îmbunătățite. Așteptăm și raportul Corpului de Control pentru că au fost mulți specialiști pe diverse domenii și le-am cerut să ne lase recomandări pentru ca noi să intervenim și să putem face lucrurile mai bune în această clădire. Doamna ministru a propus nu să se retragă acreditarea, ci o înștiințare la Agenție să vină să controleze. Noi oricum eram monitorizați pentru că în 2021 trebuie să avem gata toate procedurile pentru o nouă reacreditare. Dacă ne gândim la ce ar însemna acreditarea, nu mai poți funcționa în relații contractuale cu Casa de Sănătate. Ne este greu în clădirea de pe strada Tudor Vladimirescu să intervenim. Am tot făcut discuții pentru analize punctuale ca să vedem unde putem interveni în așa fel încât să respectăm condițiile de acreditare. Am întocmit două dispoziții ca să vedem cum putem actualiza toate procedurile operaționale”, a declarat Gigel Capotă.
Medicul Gheorghe Stanciu, care este și reprezentantul Spitalului Județean în Consiliul de Administrație al Casei Județene de Sănătate Gorj, dar și purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor din județ, spune că retragerea acreditării ar lăsa spitalul fără finanțarea de la stat. Practic, contractul dintre spital și CAS Gorj ar fi anulat, iar medicii ar trebui să se descurce pe cont propriu. El crede că ministrul Pintea ar trebui să demisioneze fie și doar pentru că a spus că nu și-ar dori să fie pacientă la unitatea de la Târgu-Jiu. „Vă dați seama ce efect are declarația aceasta asupra noastră și asupra populației. Păi dacă doamna ministru a văzut un spital și a ajuns la concluzia că nu trebuie să se trateze în spitalul acela, cred că ar trebui să demisioneze a doua zi pentru că e în subordinea dânsei. Noi, medicii, suntem cu actul medical. Eu sunt în CA-ul de la Casa de Sănătate. Dacă vine comisia și ne ia acreditarea înseamnă că a doua zi suntem șomeri. Ne dau ăștia 6 luni ajutorul acela de șomaj și cu asta basta. Poate face vreun spital, cum le-a făcut și alea 3 regionale. La noi nu e o situație disperată, ca la altele. Am rezolvat problemele de igienă, ne încurcă faptul că suntem în trei locații, dar cu privire la actul medical nu cred că are cineva ceva de comentat”, a menționat și Stanciu.
Sorina Pintea a transmis însă că va continua seria controalelor inopinate prin țară, convinsă fiind că doar așa află realitatea din sistemul pe care îl conduce. „Cea mai gravă problemă constatată în aceste zile este necunoașterea legislației, a regulilor, a protocoalelor și procedurilor. Sistemul nu este ceva abstract la care ne uităm și spunem că nu merge. Sistemul suntem noi. Voi continua controalele inopinate și în alte spitale din zonele unde am semnale negative”, a transmis Pintea.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here