Soluția PNL pentru CE Oltenia: Un nou împrumut!

873

Un nou împrumut pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia. Creditul de 1,1 miliarde lei, pentru plata certificatelor de emisii, va fi accesat de la Trezoreria Statului. „Asta ar aduce în avantaj compania, pentru că dobânda este mult mai mică”, anunță deputatul PNL, Dan Vîlceanu.

Potrivit parlamentarului, anul trecut s-a făcut „o mare prostie” prin contractarea de credite bancare cu o dobândă de circa 10%. „Este o mare prostie pe care au făcut-o anul trecut, negândindu-se să acorde un împrumut CE Oltenia de la Trezoreria Statului. Ei au adoptat un Memorandum prin care li se majorează plafonul de garanții celor de la CE Oltenia. Practic, statul garanta împrumutul Complexului, dar i-au trimis la băncile comerciale. Cei de la CE Oltenia au reușit să ia un credit, l-au luat foarte târziu, atunci când prețul certificatului deja explodase, și l-au luat cu o dobândă de aproape 10% de la băncile comerciale”, mai spune Vîlceanu, anunțând soluția la care PNL va apela pentru ajutorarea companiei.
Este vorba tot de un împrumut, dar cu o dobândă mult mai mică. „Guvernul PNL a fost instalat acum trei săptămâni, iar problema CE Oltenia a fost printre primele discutate. S-a decis accesarea unui împrumut de 1,1 miliarde de lei, dar de la Trezorerie, ceea ce aduce în avantaj compania, pentru că dobânda este mult mai mică. PSD a îngropat CE Oltenia, cu împrumuturi cu niște dobânzi foarte mari, mai mari decât cele practicate de bănci pentru persoane fizice”, a spus Vîlceanu.
Soluția nu e privită cu ochi buni de către angajații companiei. „Se pare că la fel cum a făcut Guvernul PSD-ALDE, tot așa va proceda și Guvernul PNL! Adică guvernanții ne pun tot pe noi salariații CE Oltenia să ne împrumutăm la bănci, pentru a le plăti birurile puse de ei pe munca noastră”, a reacționat un lider de sindicat din Rovinari.
„Știu că varianta împrumutului este privită cu îngrijorare de salariați. Și îi înțeleg. PSD a făcut astfel încât compania s-a împrumutat mulți bani, iar presiunea este pe umerii salariaților, care trebuie să producă și mai mult, și mai ieftin, fără ca managementul să-și fi făcut datoria”, a completat liderul PNL Gorj.

Ajutor de stat
Guvernul PNL nu va avea soluția împrumutului an de an, mai spune Vîlceanu, ci doar anul acesta, pentru că achiziția certificatelor este deja o problemă stringentă. „Memorandumul se află pe circuit în Guvern și va fi adoptat în scurt timp. Din 2020 încolo, certificatele vor fi plătite cu un ajutor din partea statului, prin notificarea Comisiei Europene, pentru un ajutor de stat, astfel încât Complexul să fie ajutat, dar și consumatorul final, cetățeanul, să fie ajutat. O creștere a megawattului pe care îl vinde Complexul Energetic Oltenia atrage o creștere a prețului în piață, în general și, așa cum știți, acest preț mare în piață pentru curentul electric este suportat de către populație”, a mai declarat deputatul de Gorj.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here