Şoferi beţi, sancţionaţi de poliţişti

476

Cinci bărbaţi au fost depistaţi de poliţiştii rutieri, în trafic, în timp ce se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. Aceştia sunt cercetaţi penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care prezintă o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală.

Vineri dimineaţa, în jurul orei 07:30,  în timp ce acţionau pe DN 67, în localitatea Bălăneşti, poliţiştii Serviciului Rutier Gorj au depistat un bărbat în vârstă de 38 ani, din municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj, în timp ce conducea un autoturism, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Testat cu aparatul etilotest, bărbatul a prezentat o concentraţie de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tot vineri, poliţiştii rutieri din Novaci au tras pe dreapta un şofer în vârstă de 45 de ani, din Baia de Fier, care conducea un autoturism pe DJ 675 Baia de Fier, având o concentraţie de 1,35 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul Oraş Novaci, unde, în prezenţa medicului de gardă, a refuzat recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuz de recoltare a probelor biologice. În seara aceleiaşi zile, la ora 18:52,  poliţiştii Serviciului Rutier  au depistat în trafic un tânăr de 19  ani, din comuna Prigoria, care conducea un autoturism pe DJ 661, în localitatea Cojani, oraşul Târgu-Cărbuneşti, având o concentraţie de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Un alt conducător auto băut a fost depistat de poliţişti în noaptea de vineri spre sâmbătă. Este vorba de un tânăr de 25 de ani, din Târgu-Jiu, prins de poliţiştii Serviciului Rutier în timp ce conducea un autoturism pe strada Trandafirilor din oraşul Târgu-Cărbunesti, având o concentraţie de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tot în cursul zilei de 22 februarie, în timp ce acţionau pe D.C. Vierşani, în comuna Jupâneşti, poliţiştii din oraşul Târgu-Cărbuneşti au depistat un bărbat în vârstă de 61 ani, din comuna Aninoasa, judeţul Hunedoara, în timp ce conducea un moped neînmatriculat, având o concentraţie de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, din verificările efectuate poliţiştii au constatat că bărbatul nu deţinea permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. Poliţiştii rutieri le-au reţinut şoferilor permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice şi au întocmit pe numele acestora dosare penale sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care prezintă o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală şi după caz, refuz de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei şi conducere a unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

Sfaturi pentru şoferi
Poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să nu se urce la volan, dacă au consumat băuturi alcoolice. Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie. Sub această limită fapta constituie contravenţie, iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adaugă nouă puncte de amendă. Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. „Pentru a conduce în siguranţă şoferul trebuie să se afle în plenitudinea aptitudinilor sale, deoarece condiţiile de conducere se schimbă mereu. Acesta trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creşte. Orice accident, rănire sau deces cauzate de consumul de alcool pot fi evitate în totalitate. Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare! Respectaţi-i pe ceilalţi participanţi la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete, mopede ori motociclete!”, le recomandă poliţiştii şoferilor.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here