Socul, o plantă apreciată

514

soc1Înfloreşte în mai şi ţine până în iunie. Este un arbust, tulpina nu depăşeşte trei, cinci metri, rar ajungând la zece metri. Scoarţa şi frunzele emană un miros specific, cam neplăcut.

Florile, în schimb, sunt frumos mirositoare, au aromă răcoritoare. Socul este cunoscut la noi ca fiind plantă de leac şi plantă magică.

De la soc se foloseşte tot, planta beneficiază de compuşi care se întrebuinţează în industria farmaceutică, deci dacă aveţi un arbust de soc în grădină, trebuie să vă bucuraţi pentru că aveţi o mică farmacie verde, întotdeauna la îndemână.

Însă fructele conţin constituenţii principali: vitaminele A, B şi C, anumiţi acizi organici, taninuri, glicozizi, alcaloizi, antociani, caroten, săruri minerale. De aceea sunt utile atât în medicină cât şi în alimentaţie. De asemenea, fructele de soc au un gust dulce-acrişor fiind foarte bune în dulceţuri, jeleuri, dulciuri de casă dar mai ales pentru băutura răcoritoare numită socată.

Cum am mai spus de la această plantă se foloseşte tot, astfel frunzele sunt foarte bune având în structura lor aldehide glicolice, oxalaţi şi vitamina C iar scoarţa şi rădăcina conţin taninuri, rezine, şi acid valerianic.

Din florile de soc se fac anumite medicamente recomandate în afecţiuni cardiace, respiratorii, digestive, etc. datorită conţinutului acestora.

Se fabrică medicamente din extracte de flori, care sunt recomandate într – o gamă largă de probleme de sănătate: îmbunătăţeşte activitatea rinichilor, dizolvă calculii renali şi nisipul şi acţionează pozitiv şi în sfera genitală.

Consumând produse pe bază de soc se va elimina apa în exces din organism, se va îmbunătăţi digestia şi se va reduce stratul de grăsime. Ceaiurile din soc, infuziile, sucurile, etc. ajută în curele de slăbire.

De asemenea, atât ceaiurile cât şi medicamentele pe bază de soc sunt recomandate în stări de răceală, guturai, insuficienţe respiratorii, bronşite, crize de astm bronşic, răguşeală, febră, transpiraţie, constituenţii socului acţionând rapid şi eficient în astfel de probleme.

Florile de soc sun excelente în obţinerea unei băuturi aromate, foarte apreciată de mulţi dintre noi.

De asemenea se folosesc şi în cosmetică, la fabricarea parfumurilor, a şampoanelor, precum şi a odorizantelor.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here