Socotelile preotului Păunescu de la Biserica Rasova: Un mort plus două kilograme de lumânări egal nouăzeci de lei

1376

Preotul Adrian Păunescu, de la Biserica Rasova din comuna Bălești, este acuzat de o parte dintre enoriași că îi suprataxează atunci când au câte un decedat în familie. Creștinii din Rasova susțin că pe lângă taxa de cult, plătită anual, în valoare de 60 de lei de familie, preotul îi pune să plătească și serviciul religios de înmormântare, dar și contravaloarea a două kilograme de lumânări per decedat. Popa Păunescu vine personal cu lumânările, în valoare de 90 de lei, la familia îndoliată, deși nu eliberează chitanță niciodată pentru aceste produse care nu sunt impuse nici de către Consiliul Bisericesc, nici de Protoieria Târgu-Jiu Nord și nici de către Mitropolie. Protopopul Marian Mărăcine, informat de plângerile la adresa preotului din Bălești, a declarat că va ancheta personal cazul de la Rasova.

Adrian Nicolae Păunescu este preotul bisericii din Rasova de nouă ani de zile. Problemele enoriașilor cu purtătorul de sutană au început însă abia în ultimii patru ani, de când Păunescu a impus, cu de la sine putere, ca aparținătorii decedaților să-i plătească, personal, pentru fiecare mort trimis la groapă, două kilograme de lumânări. Popa este înștiințat că are de oficiat o slujbă religioasă, dar nu merge niciodată la capul mortului fără lumânările în cauză. Familia trebuie să înțeleagă că are să-i plătească popii și 90 de lei plus serviciul religios. Când nu este în localitate, preotul trimite un salariat al bisericii să ducă lumânările, de cele mai multe ori slujbașul fiind criticat, pe nedrept, pentru birul impus de popa Păunescu.

Enoriașul Văduva: “Lumânările le-a adus popa, personal”!
Gheorghe Văduva, de 72 de ani din Rasova, și-a îngropat la începutul săptămânii partenera de viață. Serviciul religios a fost oficiat, ca de obicei, de către preotul Păunescu care, potrivit persoanei îndoliate, nu a venit la capul credincioasei fără lumânările taxate cu 90 de lei. Omul a specificat că nu a încercat să-i reproșeze popii că nu e normal ce face, deoarece familia a avut destule cheltuieli. “Ginerele a plătit lumânările aduse că el s-a ocupat. Nu e normal ce se întâmplă, dar asta e practica. Nu ai ce să îi spui preotului că el le știe doar pe ale lui. Oricum preotul a adus personal lumânările, două kilograme, și a spus că trebuie să le plătim”, a declarat Gheorghe Văduva.
Nu este singurul localnic care are un dinte împotriva preotului din Rasova pentru că le impune să plătească lumânări, pe care el nu dă niciodată chitanță. Alți enoriași se plâng că popa a adunat din sat bani pentru curățarea de buruieni a cimitirului, dar nu ar fi mișcat nici măcar un pai acolo. Preotul este acuzat că ar fi adunat 1300 de lei, anul trecut, pentru cimitir, dar banii au dispărut, iar lucrarea nu s-a făcut.
De lipsă de transparență a mai dat Păunescu și legat de pictura exterioară a bisericii, care nu s-a explicat, niciodată, nici enoriașilor și nici consiliului bisericesc. Practic popa a cheltuit o sumă de bani încă necunoscută pentru lucrarea în cauză, făcută cu o firmă la fel de necunoscută credincioșilor.

Preotul a refuzat să comenteze acuzațiile
Contactat telefonic, Adrian Păunescu a refuzat să comenteze acuzele care i se aduc de către enoriași. S-a limitat să spună că nimeni nu i-a impus taxa de lumânări și ne-a indicat să cerem lămuriri protopopului Protoieriei Târgu-Jiu Nord. “Nu am impus nicio taxă.. Nimeni nu mi-a impus nimic.. Nu pot comenta nimic, vorbiți cu protopopul”, a declarat preotul Adrian Păunescu. A avut în schimb grijă să sune pe la toți aparținătorii celor îngropați în ultima perioadă ca să-i întrebe dacă a vorbit sau nu cu Gorjeanul.
Protopopul Marian Mărăcine a declarat, în schimb, că nu știe despre practicile preotului de la Rasova, dar a promis că va investiga personal dacă acuzele la adresa slujbașului bisericesc se confirmă. “Eu nu am fost sesizat de taxa de lumânări impusă de preotul de la Rasova, dar voi cerceta cele semnalate. Dacă se confirmă vom lua măsurile care se impun”, a spus protopopul Mărăcine.

Numai anul acesta, în Rasova au decedat 20 de localnici. Pentru fiecare, preotul a vândut câte 2 kilograme de lumânări. 40 de kilograme de ceară i-au adus popii 1800 de lei, în timp ce aparținătorii au fost obligați să topească lumânările.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Fiecare preot din Mitropolia Olteniei are fixat o cota de luminari , mai precis 600 g luminari din parafina si 200 g luminari din ceara pentru fiecare familie pe care o pastoreste .Repartitia o face Protoeria care detine datele referitoare la numarul de familii ale fiecarei parohi.Ca preotul reuseste sa vinda sau sa nu vinda aceasta cantitate de luminari el le plateste Protoeriei. Daca nu reuseste sa vinda cantitatea de luminari , preotul este admonestat spunindu-i-se ca nu a facut activitate pastorala suficienta .Daca forteaza nota ca in cazul de fata o sa i se spuna ca nu are tact pastoral. Preotul este constrins sa recurga si la astfel de practici pentru ca cei mari il obliga. Nu este nici normal si nici moral dar din pacate aceasta este realitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here