Soarele, dăunător cardiacilor

2452

caniculaDatorită căldurii excesive, care ne afectează şi pe noi, gorjenii, de ceva vreme, se pierd cantităţi mari de lichide, favorizând dezechilibre în organism.

Anotimpul călduros, este cel mai mare pericol pentru cardiaci. Soarele suprasolicită inima, acest lucru fiind fatal persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare.

Prin expunerea la soare creşte riscul de cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă şi hipertensiune arterială deoarece cantitatea de oxigen este în limite reduse în momentul expunerii la temperaturi mari. De aceea, inima trebuie să depună mult mai mult efort pentru a pompa sângele. Un alt factor negativ pentru inimă este şi deshidratarea, care pentru a compensa pierderile de apă trebuie să pompeze mai mult sânge.

Conform medicilor aceşti bolnavi nu trebuie să iasă afară din casă decât dimineaţa şi seara, deoarece o expunere la soare în jurul amiezii poate duce la infarct miocardic. Aceşti bolnavi trebuie să fie precauţi dacă vor să meargă la mare, va trebui să consulte medicul cardiolog care-i va sfătui ce să facă.

Dar nu numai aceste persoane se simt rău de la căldură ci şi persoanele cu hipotensiune. La acestea se poate instala starea de ameţeală şi de leşin. La fel de periculos este şi pentru persoanele cu anemie gravă, atunci când ţesuturile nu sunt oxigenate suficient. În aceste situaţii soarele afectează organismul provocând slăbiciunea, oboseala, ameţelile, durerile de cap şi paloarea.

Deshidratarea îmbolnăveşte şi rinichii

Conform specialiştilor, persoanele cu probleme de rinichi pot sta la soare dar numai dacă se hidratează foarte bine. În caz contrar prin pierderile de apă se poate ajunge la insuficienţă renală.

Tot vara se dovedeşte a fi un duşman şi varicelor, care se pot agrava. Persoanele care prezintă varice şi se expun la soare se pot confrunta cu o senzaţie neplăcută de arsură la nivelul gambelor şi de picioare grele.

Protecţie maximă în caz de vitiligo

Persoanele cu vitiligo, adică depigmentarea pielii, ar trebui să-şi ferească zonele de culoare deschisă sau să întrebuinţeze creme de protecţie solară cu efect maxim (50+) dacă petele depigmentate sunt pe faţă sau pe mâini.

Pe zonele afectate de vitiligo nu este melanină, pigmentul care protejează pielea de efectele dăunătoare ale soarelui. De aceea se pot produce arsurile solare.

Tot după o expunere îndelungată la soare se poate declanşa o altă afecţiune cutanată, lupusul eritematos, astfel eritemul deja existent se agravează. Şi aceste persoane care au această problemă trebuie să folosească o protecţie solară maximă.

Se agravează bolile neurologice

Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică ce afectează creierul şi măduva spinării, se intensifică vara. În special, slăbiciunea musculară, survine din cauza căldurii.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here