Smochinele, mai multă savoare pe timp de iarnă

444

smochine 2Smochina în stare proaspătă este un fruct cu puţine calorii, se aseamănă cu mărul în ceea ce privesc caloriile, şi are foarte multe vitamine. În schimb trebuie precauţie la consumul de smochine uscate în acest sezon, deoarece au calorii!

Cleopatra, vestita regină a Egiptului Antic, consuma în fiecare zi smochine, la indicaţia medicilor ei personali, ce aduceau numeroase aprecieri acestor fructe. Smochinele au calităţi astringente, diuretice, laxative si nutritive, fiind bogate în proteine, fibre, flavonide şi polifenoli, compuşi care fortifică sistemul imunitar şi elimină toxinele. Doar două smochine în fiecare zi cresc cu aproape 50% capacitatea de apărare a organismului.

Smochina face bine sistemului sanguin, plămânilor, datorită vitaminelor A şi B. Aceste vitamine le conferă protecţie.

Antioxidanţii din fructele uscate protejează organismul de boli cardiace şi de cancer.

De asemenea conţine vitamina C, care furnizează energie corpului nostru. În perioadele în care te confrunţi cu răceala, treci pe consumul de smochine, deoarece acestea luptă împotriva afecţiunilor sezoniere.

Smochina are şi un nivel crescut de potasiu, element benefic în echilibrul nostru alimentar. Potasiul face ca digestia să devină uşoară, şi se află în cantitate foarte mare în fructul bine copt. Sunt recomandate în constipaţii şi digestii îngreunate şi reduc riscul apariţiei diabetului de tip 2.

Pentru persoanele care doresc să se debaraseze de câteva kilograme sau dacă urmăreşti mereu colesterolul, medicii şi nutriţioniştii sfătuiesc pacienţii să consume smochina, fructul care este sărac în colesterol şi lipide.

Smochina este benefică sistemului sanguin şi datorită faptului că are mult fier este important în fabricarea globulelor roşii.

Fructul este indicat şi copiilor, deoarece are calciu, oligo-elemente şi fosfor, foarte bune pentru o dezvoltare armonioasă a acestora.

Dar nu am spus tot despre aceste minunate fructe: smochina este folosită ca remediu şi împotriva durerilor abdominale, pentru eliminarea stresului şi distrugerea negilor.

Extern, se aplică fructe proaspete tăiate, pentru maturarea abceselor.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here