Siropul de cătină ţine răceala la distanţă

516
catinaCum toţi avem probleme cu răceala acum, când anotimpul rece îşi face apariţia; remediile oferite de piaţa farmaceutică sunt diverse. E foarte uşor să arunci un praf într-un pahar şi să îţi fie bine o vreme, dar iarna e lungă iar epuizarea, stresul, mâncatul pe fugă, toate contribuie la slăbirea organismului. Un bun remediu naturist pentru mai multe afecţiuni sau, şi mai bine, pentru prevenirea lor, este siropul de cătină.

Fructul de cătină conţine de zece ori mai multă vitamina C decât citricele, cunoscute în general pentru efectul lor anti-răceală. În plus, cătina are efecte reconfortante, nemaivorbind de faptul că ajută în multe alte afecţiuni, printre care enumerăm ulcerul gastric şi duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afecţiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Se pare că naturiştii sunt îndreptăţiţi să o considere a fi un adevărat ginseng românesc.
Magazinele naturiste şi farmaciile oferă mai ales tincturi, ceaiuri, uleiuri şi siropuri de cătină, ce pot fi consumate ca şi supliment nutritiv, dar mai există şi unele preparate tradiţionale din acest fruct.
Modul de administrare nu este unul strict, excluzând excesul, mai ales pentru că acest fruct poate fi folosit ca supliment nutritiv exclusiv natural. Siropul de cătină, de exemplu, foloseşte zahăr invertit, mai puţin nociv decât cel obişnuit, iar tinctura, fiind un produs concentrat, poate fi asimilată rapid de către organism prin diluţia în lichidele consumate în timpul zilei.
Cătina este uşor de întreţinut, fiind o plantă ce creşte în zone din clime variate, din India până la noi. Pentru cei ce au grădina, o informaţie necesară este aceea că trebuie să îşi procure plante de gen feminin şi masculin. Pentru cei ce doar vor să o culeagă, aceasta se poate face între sfârşitul verii şi jumătatea toamnei, numai că trebuie să se înarmeze cu o doză de răbdare, deoarece fructele sunt mici iar planta are mici spini, care îngreunează culesul. Chiar dacă farmaciile vă promit însănătoşirea cu ajutorul unei singure pastile miraculoase, este mai bine să vă încredeţi în puterea vindecătoare a naturii. Consumaţi cu încredere sirop de cătină şi veţi observa efectele anti-răceală ale plantei, plus alte beneficii ale acestui supliment nutritiv natural.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here