Numeroase case ridicate de Guvern în Câmpu Mare pentru sinistraţii de la Roşia de Amaradia au fost scoase, în ultimele luni, la vânzare de către proprietarii nemulţumiţi că nu au condiţii civilizate pentru a locui în acestea. Hilar este că sinistraţii, care s-au tot plâns în ultimii ani de lipsa apei în zonă, şi-au pus la mezat locuinţele tocmai când autorităţile au intrat în linie dreaptă cu investiţia de peste trei milioane de lei, care nu numai că le va monta robinete sinistraţilor, ci le va şi pune în funcţiune. Deja proiectul de execuţie pentru lucrările în cauză s-a semnat, iar firma câştigătoare din Craiova se va pune, în scurt timp, pe muncă. Lucrările vor debuta cel târziu luna viitoare şi se vor finaliza până la sfârşitul acestui an.
Autorităţile locale din Albeni anunţau, la finalul anului trecut, că sinistraţii din Câmpu Mare vor avea în 2015 apă şi canalizare. A declarat, la acea vreme, acelaşi lucru şi parlamentarul de Gorj, Mihai Weber, dar spusele oficialilor în cauză nu au fost luate în seamă de către sinistraţi. O parte a locuinţelor au rămas astfel de nelocuit, iar o mare parte dintre cei care se hotărâseră să plece din casele dărâmate au luat decizia să-şi scoată, rând pe rând, la vânzare imobilele.
Zeci de case construite de Guvern poartă pe ele tăbliţe pe care stă scris “de vânzare” şi câte-un număr de telefon al proprietarului, în timp ce alte zeci sunt deja dărăpănate, unele fiind transformate doar în magazii de către proprietari. O astfel de casă se vinde în Câmpu Mare pentru sume cuprinse între 15.000-20.000 de lei, locuinţa cu o singură cameră, baie şi bucătărie având şi un teren aferent de 1000 de mp.
Apa i-a făcut să plece
Sinistraţii nu îşi ascund supărările şi motivele pentru care au ajuns să vândă ce au primit de la Guvern. “Nu putem sta în casele astea. Nu vedeţi că nu avem apă. Unii şi-au făcut fântâni, dar noi am tot cărat apă de la kilometri. Ne-am săturat”, a declarat unul dintre cei care şi-a pus locuinţa la vânzare. Nu este singurul aflat în această situaţie, sunt numeroşi cei care se plâng că lipsa apei i-a determinat să se mute înapoi în zona calamitată. “Am avut nişte vecini care au stat o perioadă în casă. Dar nu au rezistat fără apă pentru că aveau şi copii mici. S-au întors în sat chiar dacă terenul era calamitat”, a explicat un altul.
“Noi ne-am făcut fântână, am forat până am găsit apă. Abia apoi ne-am simţit aici acasă”, a explicat şi o femeie, spunând că una dintre străzile din Câmpu Mare este aproape toată nelocuită.
Primăria le aduse apă şi canalizare
Autorităţile din Albeni cunosc problema sinistraţilor, dar le mai cer doar de data aceasta un pic de răbdare, asta deoarece investiţia care îi va aduce mai aproape de civilizaţie este în linie dreaptă.
Proiectul cu apa s-a aprobat, dau asigurări autorităţile, care anunţă că s-a şi selectat firma care va realiza lucrarea. “Proiectul este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Se va asigura apa pentru locaţia de sinistraţi din Câmpu Mare, o reţea de 4,086 km şi o prelungire a conductei de distribuţie din Vatra de Sat Câmpu Mare până la intrarea în Albeni. În total, această reţea de apă va avea 6,746 km, în acest fel fiind acoperită toată comuna. Tot în acest proiect avem prinsă şi o staţie de tratare a apei”, a anunţat recent primarul comunei Albeni, Dumitru Cornea.
A.Stoica