Sindicatele, împotriva grevei lui Condescu

323

Reprezentanţii Sindicatului „Lignitul” Oltenia, ai Sindicatului Dreptatea Rovinari şi ai Sindicatului „Viitorul Nostru” Seciuri au percutat ieri în urma comunicatului emis de Marin Condescu care anunţa intrarea în grevă a celor 21.000 de sindicalişti din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO). Sindicaliştii critică demersul lui Condescu pe care îl văd drept “un atentat la stabilitatea locurilor de muncă ale angajaţilor CEO, o încercare de subminare a activităţii CEO şi chiar a economiei naţionale, printr-o acţiune de manevră a angajaţilor într-un joc deosebit de periculos”.

Peste 21.000 de sindicalişti din cadrul Complexului Energetic Oltenia ameninţă cu proteste, în cazul în care nu le vor fi îndeplinite revendicările, se arată într-un comunicat de presă semnat de Condescu. Printre revendicările sindicaliştilor se numără încheierea până la data de 16 ianuarie 2013 a Contractului Colectiv de Muncă din cadrul CEO, aplicarea unitară a drepturilor salariale pentru toţi angajaţii din cadrul CEO, acordarea câştigurilor de natură salarială după principiul “nimeni nu pierde, nu toţi câştigă” şi câştiguri salariale suplimentare pe baza condiţiilor de muncă grele şi periculoase.
“Având în vedere refuzul conducerii CEO de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, sindicatele din structura FNME, care reprezintă 93% din salariaţii CEO, cer aplicarea prevederilor Contractului colectiv de muncă de la Complexul Energetic Rovinari pentru toţi salariaţii de la CEO. CEO a luat fiinţă în urma unei strategii promovate timp de opt ani de FNME, fiind garantul locurilor de muncă şi al unei activităţi industriale şi economice care generează peste 30.000 de locuri de muncă în Oltenia şi de care depinde siguranţa energetică a României. După data de 16 ianuarie, în vederea îndeplinirii revendicărilor din CEO, FNME va trece la acţiunile legale de luptă sindicală la care vor participa 21.000 de salariaţi din Oltenia până la obţinerea revendicărilor”, a precizat în comunicatul de presă liderul FNME, Marin Condescu.

Interese de grup şi atât
Demersul lui Condescu este criticat însă de reprezentanţii Sindicatului „Lignitul” Oltenia, a Sindicatului Dreptatea Rovinari şi a Sindicatului „Viitorul Nostru” Seciuri care la rândul lor transmit că “Marin Condescu nu reprezintă 22.000 de angajaţi ai CEO, pentru că la nivelul CEO sunt doar 18800, iar la negocieri mai participă şi alte federaţii sindicale, el urmăreşte doar interesele de grup, respectiv menţinerea salariilor liderilor de sindicat (eventual creşterea lor), cota lor de 6,5 la mie din fondul de salarii, acordarea biletelor de odihnă şi tratament prin firmele sale căpuşă, menţinerea firmelor căpuşă la care sunt acţionari şi a afacerilor din sport”. “Susţinerea faptului că administraţia CEO tergiversează şi refuză negocierea Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2013, este total nereală. Administraţia a avut toată disponibilitatea să negocieze, a pus la dispoziţia federaţiilor sindicale proiectul de buget pe anul 2013 şi proiectul de contract”, mai transmit reprezentanţii celor trei sindicate care subliniază că solicitările Federaţiei Mine-Energie date în comunicat sunt “simple aberaţii”. Sindicaliştii concluzionează în mod corect că este imposibil ca până astăzi “să fie parcurse toate etapele de negociere pentru a fi semnat Contractul Colectiv de Muncă, nu este posibilă acordarea unitară a drepturilor salariale pentru toţi angajaţii din cadrul CEO, iar sloganul de acordare a salariilor “Nimeni nu pierde, nu toţi câştigă”, este propriu pentru conducerea Federaţiei. Ei doresc ca ei să nu piardă ceea ce au câştigat, iar angajaţii să fie cei care „nu toţi câştigă”.

De partea administraţiei CEO
Organizaţiile sindicale în cauză susţin administraţia CEO “pentru eliminarea jafului sindical din minerit şi energie, având garanţii certe că personalul direct productiv va avea de câştigat în urma semnării Contractului Colectiv de Muncă”. De asemenea se face apel la liderii de sindicat din Federaţia lui Marin Condescu, “lideri care încă mai reprezintă angajaţii, să nu dea curs intenţiei de declanşare a conflictului colectiv de muncă şi să renunţe la sistemul mafiot care le este impus de Marin Condescu”. Se face apel şi la muncitorii din CEO să nu răspundă chemărilor la grevă, chemări impuse de Condescu.

Dezinformare şi diversiune
În final sindicaliştii atrag atenţia şi sesizează instituţiile statului abilitate asupra faptului că, Marin Condescu are intenţia să folosească angajaţii de la firmele la care sindicatele sunt acţionare (OLSERVMIN, SIND JILŢ, INIŢIATIVA, etc.), angajaţi pe care i-a exploatat pe salarii de mizerie, la activităţi de diversiune şi dezinformare a angajaţilor din cadrul CEO.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here