Sindicaliştii au găsit soluţia: Reducerea risipei banilor pe medicamente poate conduce la creșterea salariilor cu 60%

525

Fidelă strategiei sale de a identifica resursele care-i pot acoperi solicitările, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, la care este afiliat şi Sindicatul „Sănătatea” Gorj, solicită Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate reducerea risipei banilor alocați pe medicamente și materiale sanitare, această resursă putând acoperi o creștere a salariilor din sănătate cu cel puțin 60%. Liderii sindicali explică şi modalitatea prin care se pot reduce cheltuielile pentru medicamente.

Sindicaliştii spun că reducerea cheltuielilor pentru medicamente se poate realiza prin câteva măsuri ce pot fi aplicate într-un timp foarte scurt respectiv: stimularea instituțională a consumului de medicamentele generice; introducerea protocoalelor de practică în medicina primară; ntroducerea cardului de asigurat (aflată în curs de desfășurare) și a controlului prescripțiilor din medicina primară.

Cheltuirea utilă a banilor în sănătate
Potrivit sindicatelor, datele menţionate evidențiază faptul că această creștere a finanțării sistemului sanitar trebuie să fie dublată de cheltuirea utilă a banilor în sănătate și de creșterea calității serviciilor medicale. Acest lucru este însă posibil doar printr-o modificare semnificativă a modului de gestionare a sistemului, una din măsurile esențiale constituind-o administrarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de către principalii contribuitori, partenerii sociali. „Constatăm în acest sens faptul că eliminarea acestora din Consiliul de Administrație al CNAS „coincide” cu o creștere exponențială a sumelor alocate medicamentelor și materialelor sanitare. Având în vedere identificarea resurselor necesare, solicităm Ministerului Sănătății și Guvernului creșterea salariilor în sistemul sanitar cu cel puțin 60%, distribuită în cote de 40% pentru creșterea tuturor salariilor (constituirea salariilor minime din sănătate la nivelul corespunzător grilei din legea 284/2010) și 20% pentru creșterea salariilor în funcție de performanță”, menţionează Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here