Simpozionul „Satul românesc – Sat european”

651

LA CAMPOFENI 1Chiar dacă din alte puncte de vedere, realitatea societăţii româneşti, desfăşurată sub privirile noastre, ne dezvăluie şi ne angajează în tumultul temelor politice şi mai ales financiar-economice,

sau invers, aspect resimţit şi în judeţul nostru, există un domeniu care rămâne într-un spaţiu al preocupărilor stabile, coerente, supus zicalei „încet, dar sigur”. Cultura, cu precădere latura de care depinde identificarea/ identitatea noastră şi în timp şi în spaţiu, şi anume aceea de conservare şi promovare a tradiţiilor, se întâmplă. Dar nu o întâmplare aflată sub spectrul norocului, ori a ocazionalului, ci al paşilor către împlinirea unor proiecte, o întâmplare asumată. În acest perimetru se înscrie şi a XX-a ediţie a Simpozionului „Satul românesc – Sat european” care în acest an, aşa cum precizam şi în articolul de întâmpinare al evenimentului, s-a desfăşurat la Hurezani, Arcani şi Novaci.

LA NOVACIAmintind de proiecte, dintru’ început, trebuie să remarc la capitolul realizări inaugurarea, sâmbătă, la Hurezani, a încă unei unităţi muzeale, a cincea în 2009, proiect de care se îngrijeşte Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, iar la cel de perspectivă, apropiată după cum s-a exprimat Primarul Pantelimon Todea care a promis că într-un an va fi realizat Muzeul Orăşenesc Novaci, care să includă pe lângă ceea ce se doreşte a deveni o oază a trecutului tradiţional din zona montană a Gorjului şi o perspectivă asupra personalităţii unui important fiu al acestui oraş – Dumitru Brezulescu.
Lucrările Simpozionului desfăşu-rat între 19 şi 20 septembrie, au debutat aşadar la Hurezani, invitaţii, nume consacrate din domeniile socio-logiei, istoriei, culturii, educaţiei şi literaturii din ţară şi din Gorj, au luat parte, alături de reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene, şi ai CJCPCT GORJ, la deschiderea Muzeului public din Hurezani. La acest eveniment au fost prezenţi, desigur, Primarul comunei, Gheorghe Cârstea şi consilieri locali, Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, Ion Cepoi, director CJCPCT Gorj şi Pompiliu Ciolacu, enumerând astfel pe cei care, însu-mându-şi eforturile au condus la finalizarea acestui important proiect pentru păstrarea memoriei localităţii şi a factorului de identitate istorică a comunităţii care anul acesta serbează 490 de ani de atestare documentară.
În sala Căminului Cultural au fost prezentate primele comunicări în cadrul Simpozionului, dându-se citire unor interesante, avizate şi apreciate lucrări vizând planul rural românesc, satul tradiţional versus problematica acestuia în contextul european şi al tendinţei de globalizare.
Partea a doua a Simpozionului a continuat la Arcani, la Şcoala generală din Câmpofeni, acolo unde, pe lângă expunerile invitaţilor s-a ţinut şi un moment evocator – Centenar Vasile Cărăbiş (1909 – 2001) la care au participat localnici, cadre didactice, elevi şi viceprimarul din Arcani, Dan Pupăză.
Oraşul Novaci, a fost al treilea loc, care a găzduit Simpozionul „Satul românesc – Sat european” organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Asociaţia Cultural Ştiinţifică „Jaleşul” Stolojani şi Consiliile locale şi Primăriile localităţilor amintite. La Clubul Casei de Cultură din Novaci, Adelin Ungureanu, directorul acestei instituţii şi bineînţeles Dumitru Todea, Primarul Novaciului au fost, împreună cu Ion Cepoi, director CJCPCT Gorj, amfitrionii Simpozionului „Dumitru Brezulescu – creatorul Novaciului modern – 130 de ani de la naştere”, un moment evocator închinat acestuia, marcantă personalitate a trecutului comunităţii novăcene şi a judeţului. Ca un fel de motivare a alegerii desfăşurării lucrărilor Simpozionul „Satul românesc – Sat european” şi la Novaci, dl. Ion Cepoi sublinia: „De ce şi în Novaci? Pentru că, în fapt, europenizarea în satul românesc şi gorjean, a început în urmă cu un secol aici în Novaci”.
Viorel SURDOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here