SGA Gorj a dat startul lucrărilor de primăvară

411

Lucrătorii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj, au dat startul lucrărilor de primăvară. Pe raza comunelor Aninoasa și Scoarța angajații SGA Gorj au depistat depozite majore de deşeuri la poduri, podeţe şi pe malurile apelor şi în albiile cursurilor de apă. De asemenea pe raza comunei Schela au fost depistate mai multe depozite necontrolate de deşeuri.

În această perioadă, personalul SGA va desfăşura o campanie de salubrizare a râurilor de pe raza judeţului Gorj. Se verifică modul de efectuare a salubrizării cursurilor de apă, existenţa depozitelor de deşeuri sau materiale lemnoase pe malurile sau albiile cursurilor de apă, pe formaţiuni torenţiale, în secţiunile podurilor şi podeţelor. Pe raza a 21 de primării din Gorj s-au depistat deja depozite de deşeuri minore pe cursurile de apă, pe malurile râurilor, în secţiunile de scurgere a podeţelor şi podurilor. Printre aceste localităţi se află: Hurezani, Tismana, Bumbești-Pițic, Stoina, Mătăsari, Runcu, Peștișani, Motru, Ciuperceni, Telești, Câlnic. „Primăriile verificate au început acţiunile de curăţire a albiilor râurilor, a şanţurilor şi rigolelor de scurgere. Acţiunile de salubrizare vor continua. De asemenea, pe Defileul Jiului se vor desfăşura acţiuni de salubrizare. Nu au fost aplicate amenzi, dar controalele vor continua”, a precizat Teodor Popescu, șeful SGA Gorj.

200 saci cu PET-uri
Conducerea SGA Gorj mai spune că viiturile propagate pe cursurilor de apă, urmare a precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă, au generat un transport semnificativ de PET-uri, resturi menajere, deşeuri textile pe cursurile de apă. Acestea dau atât un aspect inestetic pe cursurile de apă, cât şi formează adevărate baraje în tranzitarea viiturilor producând inundarea zonelor riverane.
Pentru prevenirea eventualelor inundaţii şi eliminarea aspectului inestetic, echipe de la SGA Gorj împreună cu angajaţi ai Primăriilor Târgu-Jiu şi Turcineşti au acţionat pe râul Jiu, amonte şi aval pod Turcineşti la salubrizarea zonei. S-au strâns 200 saci cu PET-uri care au fost transportaţi la depozitul ecologic al municipiului Târgu-Jiu. De asemenea, personalul SGA Gorj a defrişat vegetaţia de pe insulele formate în aval şi amonte pod, deoarece PET-urile şi alte deşeuri se opresc în lăstăriş, îngreunând scurgerea apei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here