Sfidând sfaturile specialiştilor, Gorjenii cumpără antibiotice şi pentru tratarea virozelor

563

În pofida numeroaselor semnale de alarmă trase de către specialişti în privinţa abuzului de antibiotice, tot mai multe persoane ignoră avertismentele şi folosesc aceste medicamente inclusiv pentru tratarea unor banale răceli. Odată cu instalarea toamnei şi înmulţirea cazurilor de viroze, au crescut şi vânzările la antibiotice, fapt confirmat de farmaciştii din judeţul nostru.

Abuzul de antibiotice constituie un real pericol pentru populaţie. În ultima perioadă au apărut cazuri tot mai severe de persoane rezistente la antibiotice. Utilizarea acestor medicamente fără prescripţie medicală stă la baza apariţiei modificărilor de sensibilitate la substanţele active pe care le conţin. Rezistenţa la antibiotice este un fenomen legat de modalitatea şi magnitudinea utilizării lor.

„Farmaciştii dau antibiotice pe bandă rulantă”
Utilizarea inadecvată a antibioticelor este principala cauză a instalării rezistenţei. Tocmai de aceea, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj spune că nu este de acord cu farmaciştii care eliberează antibiotice fără prescripţie medicală. „Farmaciştii sunt comercianţi de medicamente şi dau antibiotice pe bandă rulantă. Niciunde în lume nu se mai întâmplă aşa. Nu este normal să mergi la farmacie ca la piaţă şi să cumperi antibioticele ca pe orice medicament. Am spus-o de nenumărate ori şi o repet: antibioticul trebuie luat doar la recomandarea medicului”, menţionează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.
Pe de altă parte, farmaciştii se apără şi spun că oamenii invocă diverse motive pentru a putea cumpăra antibiotice fără a le fi fost prescrise de către un cadru medical. Este adevărat că şi legislaţia le este, oarecum, favorabilă, după cum confirmă o farmacistă din Târgu-Jiu: „Legislaţia ne permite nouă, farmaciştilor, să dăm antibiotice fără prescripţie medicală pentru o zi în timpul săptămânii şi două zile la sfârşitul săptămânii. Este vorba despre cazurile de urgenţă, când pacientul nu mai poate aştepta câteva zile până să ajungă la medic”.

Virozele nu se tratează cu antibiotice!
Specialiştii spun că nu trebuie luate antibiotice decât după ce se face analiza microbului ce a determinat infecţia. Dacă acest lucru nu este posibil în timp util atunci se preferă utilizarea unor antibiotice foarte puternice, cu spectru larg, care au şansă mare de succes. Este important de menţionat faptul că virozele nu se tratează cu antibiotice. De asemenea, nu se recomandă administrarea de antibiotice decât după trei zile de tratament cu agenţi antitermici – care să scadă febra şi să îmbunătăţească starea pacientului – dacă acest lucru nu este posibil, se preferă utilizarea cât se poate de tardivă de antibiotice redutabile – puternice.

Campanii de informare şi conştientizare, ignorate de populaţie
În vederea sensibilizării populaţiei şi conştientizării riscurilor la care se supun cei care consumă antibiotice în mod frecvent, s-au derulat, de-a lungul anilor, numeroase campanii de informare. Din păcate, se pare că oamenii ignoră avertismentele. Specialiştii continuă să atragă atenţia cetăţenilor asupra pericolului care îi paşte pe cei care iau antibiotice fără a avea recomandarea unui medic. „Noi am avut campanii de informare şi cu siguranţă vom mai avea asemenea acţiuni. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă că nu e de glumă cu antibioticele şi că trebuie să ia aceste medicamente doar la recomandarea medicului specialist”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here