Sfecla roşie, bună pentru ficat

758
sfeclaSfecla roşie are un ridicat conţinut de vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, previne apariţia bolilor de inimă şi are un efect miraculos asupra ficatului conţinând substanţe ce protejează ficatul. Indiferent de modul de preparare al sfeclei roşii, aceasta îşi menţine proprietăţile.

Sfecla roşie are puţine calorii şi veţi putea mânca câtă doriţi fără să vă îngrăşaţi, ea conţinând 40 de calorii la o jumătate de cană.
Printre substanţele care împiedică buna funcţionare a ficatului se numără cofeina, alcoolul, medicamentele, anticoncepţionalele, ţigările, carnea friptă la grătar, grăsimile saturate, gazele de eşapament, vaporii de vopsea, dietele bogate în proteine.
Se înţelege de la sine că vă recomandăm să evitaţi aceste lucruri dar dacă doriţi să restabiliţi buna funcţionarea a ficatului şi este nevoie de detoxifierea acestuia vă recomandăm printre altele şi sfecla roşie.
Sfecla roşie conţine în primul rând potasiu şi acid folic (Vitamina B9) cu ajutor în reglarea tensiunii arteriale şi protecţie cardiacă. Acidul folic este foarte util şi necesar şi în alimentaţia gravidelor scăzând semnificativ riscul apariţiilor malformaţiilor congenitale.
Conţinutul de potasiu este mai mare decât la drojdia de bere iar proprietăţile benefice ale sfeclei se păstrează indiferent dacă este servită crudă sau preparată.
Proprietăţile benefice ale sfeclei roşii nu se pierd prin fierbere sau gătire la cuptor.
Sucul de sfeclă roşie are foarte multe vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, combate anemia şi are efect de detoxifiere a ficatului ajutându-l să distrugă grăsimile depozitate.
În sfeclă roşie se găseşte o combinaţie unică de sodiu şi calciu, ceea ce contribuie la dizolvarea calciului şi eliminarea excesului lui din organism. Sfecla roşie are un intens efect de energizare şi de remineralizare a organismului având în vedere că are foarte multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) şi vitamine (A, B, C şi PP).
Este contraindicată pentru diabetici, întrucât păstrează un conţinut mare de zahăr. Zahărul din compoziţia sfeclei se absoarbe foarte repede în organism.
Aşa cum am spus, sfecla roşie ajută în detoxifierea ficatului dar aveţi grijă la alţi factori care pot împiedica buna funcţionare a ficatului.
Vestea bună este că dacă menţineţi o dietă optimă puteţi menţine funcţiile normale ale ficatului. În afară de sfeclă roşie mai este recomandat să se consume multe legume precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles.
Ştiaţi că…. Sfecla (cantitate: 1/2 cană) are puţine calorii (40), 0 colesterol, 65 mg sodiu, 0.2 g grăsimi, 1 g proteine, 8 g carbohidraţi, 1.7 g fibra.
… prin conţinutul de iod, sfecla ocupă unul dintre primele locuri printre legume
… dacă nu rupeţi codiţele sfeclei roşii aceasta îşi va menţine mai mult din gust şi culoare.
… sfeclele mici sunt mai dulci decât cele mari.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here