Sfaturi utile de a preveni cancerul

481

a respira aer curatCancerul se manifestă prin înmulţirea anumitor celule anormale, celule canceroase sau celule maligne aşa cum mai sunt denumite. Existenţa celulelor canceroase în organism este prezentă şi normală. Ceea ce prezintă un pericol este înmulţirea necontrolată a unor astfel de celule: iar aici vorbim despre cancer.

În mod normal, sistemul imunitar depistează şi distruge celulele canceroase, de aceea ele rămân în număr cât mai mic. Procedeul prin care are loc dezechilibrul nu este cunoscut, în sensul înmulţirii rapide a celulelor canceroase, dar se cunosc în schimb factorii de risc. Poate fi redus riscul anumitor factori, dar mai puţin cei care sunt legaţi de vârstă şi de istoricul familial. De aceea, stă în mâinile noastre să prevenim apariţia cancerului.

Ce trebuie să faceţi pentru prevenirea cancerului vă relatăm în cele ce urmează:

– În primul rând renunţaţi la fumat!

– Nu mâncaţi excesiv. Greutatea peste limita normală măreşte riscul de cancer. De asemenea, prea multe calorii cresc riscul de cancer chiar şi dacă reuşiţi să nu acumulaţi kilograme.

– reduceţi cât de mult consumul de grăsimi nocive (saturate şi trans – hidrogenate). Grăsimile nesaturate nu fac rău, dar nu trebuie să se abuzeze de ele. Ceea ce nu trebuie să consumaţi sunt margarina, prăjelile, produsele de patiserie, preparate ce conţin grăsimi hidrogenate, carnea grasă (nu şi peştele), lactatele cu indice de grăsime ridicat.

– reduceţi cât mai mult consumul de produse care conţin zahăr şi, în general, de carbohidraţi care eliberează energia destul de repede (făinoase albe, rafinate).

– renunţaţi a mai consuma afumături şi alimente cu conţinut mare de sare.

– consumaţi alcool în limite normale.

– bazaţi-vă mai mult pe alimentele cu calităţi anticancerigene, ce conţin antioxidanţi şi susţin sistemul imunitar: usturoi, ceapă, cătina, fructe de pădure, roşii, morcovi, varză roşie, dovleac, nuci etc. Fructele şi legumele proaspete, au potenţialul de a reduce cancerul: conţin antioxidanţi şi fibre.

– optaţi pentru cerealele integrale şi renunţaţi la cele din făină albă: deoarece au în componenţa lor vitamine din complexul B şi fibre.

– expuneţi-vă cât mai puţin radiaţiilor electromagnetice. Petreceţi cât mai puţin timp în faţa monitorului, pentru ca riscul de cancer să fie cât mai scăzut. Uitaţi-vă la televizor de la o distanţă de minim 2 metri. Folosiţi cât mai puţin feonul, pentru uscarea părului.

– Reduceţi pe cât posibil expunerea la chimicale: pesticide, fixativ de păr, vopsele etc.

– Evitaţi consumul preparatelor din carne (salamuri, mezeluri, cârnaţi etc.) si, în general, alimentele care conţin aditivi. Fiţi foarte atenţi la consumul alimentelor care conţin nitriţi şi nitraţi, aceştia fiind consideraţi cei mai periculoşi aditivi cu risc cancerigen: nitritul de sodiu, nitratul de sodiu, nitritul de potasiu şi nitratul de potasiu.

– evitaţi alimentele mucegăite.

– reduceţi stresul şi adoptaţi o atitudine pozitivă. Stresul măreşte potenţialul de a se produce cancerul!

– faceţi sport! Mişcarea este bună împotriva obezităţii şi înlătură stresul.

– în sezonul cald evitaţi să staţi prea mult la soare/expunerea la soare puternic (pentru a evita cancerul de piele). Dar, expunerile pentru câteva minute la soare fac bine, deoarece şi vitamina D scade riscul de cancer.

– Dacă zona în care locuiţi este poluată, încercaţi să alegeţi cât mai des zonele cu aer curat. Poluarea atmosferică creşte riscul de cancer.

– odată pe an femeile trebuie să recurgă la a-şi face Testul Babes Papanicolau, care poate depista cancerul de col uterin şi de asemenea trebuie să-şi autoexamineze sânii pentru a depista din timp vreo modificare anormală.

Cauzele principale ale apariţiei cancerului sunt alimentaţia incorectă şi fumatul. După acestea imediat urmează factorii care duc la slăbirea sistemului imunitar. Aici, de fapt intervin şi primii factori, alimentaţia şi fumatul, dar şi alţii precum: infecţiile, poluarea, stresul, alcoolul în exces şi lipsa de mişcare.

Expunerea la radiaţii este un alt factor al apariţiei cancerului, dar nu se cunoaşte precis, cel puţin până acum, cât este aceasta de importantă în acest sens.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here