Sfaturi utile

552
praf de cacaoPraful de cacao mai bun decât vinul roşu sau ceaiul verde
Praful de cacao are un efect antioxidant de două ori mai mare decât un pahar cu vin roşu şi este de trei ori mai puternic decât o cană cu ceai verde. De exemplu, atât praful de cacao cât şi ceaiul conţin polifenoli, o clasă de agenţi chimici care previn apariţia bolilor cardiovasculare, dar primul conţine un reprezentant al ei mult mai activ, denumit procianid.

Usturoiul previne bolile cardiovasculare
usturoiTrebuie să zdrobiţi usturoiul înainte de a-l găti sau mânca, pentru a-i păstra proprietăţile anticoagulante, utile în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a emboliilor (astuparea arterelor cu un cheag de sânge). Alicina este enzima din usturoi care împiedică formarea trombilor de sânge. Cercetătorii de la Universitatea din Cuyo, Argentina, au comparat efectul anticoagulant al usturoiului gătit întreg sau zdrobit. Rezultat: copt sau fiert, usturoiul îşi păstrează efectul anticoagulant mult mai mult dacă este zdrobit înainte de a fi pus în mâncare. Important este ca perioada de fierbere să nu depăşească trei minute, şi să nu fie gătit la microunde, deoarece îşi pierde toate proprietăţile curative.
mezeluriMezelurile şi bacteriile
Contrar ideii că frigul distruge bacteriile, există numeroşi germeni care supravieţuiesc în frigider. Unul dintre aceştia este listeria, bacterie extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate, deoarece poate îmbolnăvi fătul sau nou-născutul. Listerioza provoacă infecţii rare, dar grave, şi persoanelor în vârstă sau celor cu rezistenţa scăzută la infecţii. Ea poate da meningită, conjunctivită, chiar septicemii (înmulţirea nestăvilită a bacteriei în sânge). Evitaţi să mâncaţi mezeluri în gelatină, carne tocată insuficient preparată termic, peşte afumat, germeni de grâu încolţit sau lactate nepasteurizate. Spălaţi bine ierburile aromate, fierbeţi bine carnea şi dezinfectaţi-vă regulat frigiderul.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here