Sfaturi pentru menținerea sănătății în timpul carantinei

2687

Epidemia de coronavirus a cuprins la începutul anului 2020 întreg Globul. Din China și statele asiatice și până în Europa, din SUA și până în țările din America de Sud și din Africa, oamenii au de înfruntat un pericol ce pare fără sfârșit. Multe state au scos pe străzi atomizoare profesionale și instalații de dezinfecție cu rază mare de acțiune. Vaste operațiuni de dezinfecție au avut loc în toate țările lumii, astfel încât acest virus să fie distrus.

Au fost luat măsuri de izolare și carantinare a oamenilor, care au schimbat cursul vieții, așa cum o știam. Libertățile individuale au trecut pe plan secund în timpul stării de urgență și de alertă. Lupta împotriva COVID-19 se dă atât pe plan individual, cât și colectiv. Oamenii trebuie să reziste acestei epidemii, dar cum o pot face astfel încât să le fie bine nu doar acum, ci și pe viitor?

Sfaturi pentru a-ți proteja sănătatea la toate nivelurile!

La data acestui articol, în întreaga lume erau contorizate peste 5, 11 milioane de îmbolnăviri cauzate de COVID-19. Peste 333,000 de persoane au decedat, iar 1, 95 de milioane de oameni s-au vindecat. În România, erau confirmate peste 17, 700 de cazuri, din care 1150 decese și 10,750 cazuri de persoane vindecate. În lipsa unui vaccin eficient, viitorul pare incert, așa că, singura măsură corectă este să învățăm să ne protejăm împotriva acestei amenințări.

  • Protejarea sănătății fizice

Este planul cu acțiune imediată, pentru că noul coronavirus ne pune în primul rând sănătatea fizică la încercare. Abordarea unei diete corecte și adaptată anotimpului este un factor de mare ajutor împotriva COVID-19.

Cerealele integrale, fructele și legumele de sezon (proaspete), eliminarea grăsimilor săturate (trebuie înlocuite cu cele nesaturate), limitarea consumului de preparate care conțin săruri, grăsimi și zahăr, precum și a alcoolului ori mâncatul în porții mici sunt soluții care sunt utile în timpul carantinei.

Hidratarea corespunzătoare, în funcție de vârstă, este importantă (de exemplu, copii peste 14 ani și bărbații trebuie să consume 2 litri de lichide, iar femeile 1, 6 litri). Exercițiile fizice sunt esențiale în această perioadă (minim jumătate de oră pentru adulții cu o stare de sănătate bună și cel puțin 1 oră pentru copii (5-14 ani) și adolescenți  (14-17 ani).

Somnul este o caracteristica importantă, în special respectarea programului raportat la vârstă. De exemplu, copiii cu vârsta între 6-13 ani trebuie să doarmă 9-11 ore, adolescenții (14-17 ani) între 8-10 ore, iar adulții (18-64 de ani) între 7 și 9 ore.

  • Protejarea sănătății mentale

Fiind vorba despre o perioadă extrem de stresantă, sănătatea mentală trebuie foarte bine protejată. În aceste sens este recomandată stabilirea unui program zilnic de urmat. Activitățile trebuie concepute astfel încât să implice creierul la nivel activ (nu doar urmărirea de emisiuni la TV sau online).

Cititul este recomandat pentru că stimulează activitatea mentală, la fel cum este important să găsim genul acela de activitate care să ne ofere acces și la partea de interacțiune socială (de care suntem lipsiți în mod fizic).

Așadar, concursurile sau provocările inteligente cu prietenii de pe rețele de socializare este o modalitate pozitivă de a ne stimula creierul. În acest fel ne protejăm sănătatea mentală la un nivel foarte ridicat.

  • Protejarea sănătății financiare

Pe termen lung, sănătatea noastră financiară poate avea de suferit. Temerile legate de pierderea locului de muncă, obligațiile financiare pe care trebuie să le onorăm și lipsa economiilor pot cauza stări neplăcute de stres, anxietate și chiar depresie. Planificarea financiară este o soluție pe care o avem la dispoziție în acest moment.

Identificarea unor noi surse de bani (de exemplu, o slujbă temporară online sau vânzarea obiectelor din casă care nu mai sunt necesare) este un punct din care poți să-ți gândești strategia de viitor. În situația în care nu mai ai un loc de muncă, atunci orientează-te către ceva pe net (muncă de la domiciliu, iar dacă nu ai calificările necesare, atunci poți să folosești acest timp pentru a acumula cunoștințele necesare).

Evită cheltuielile inutile, fără o baza reală, iar orientarea către economisire este indicată în acest moment. Este importat să îți stabilești niște obiective financiare pe care să le îndeplinești și să-ți trasezi un plan cu soluții pe termen lung.

Desigur nu trebuie să uităm de regulile de bază ale igienei individuale atunci când suntem acasă. În plus, atunci când vom ieși în societate, aceste reguli trebuie menținute nu doar până când amenințarea COVID-19 va dispărea, ci pentru tot restul vieții. Aveți grijă ca să fiți fără griji!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here