Sfaturi pentru a trăi sănătos

483
gimnastica si sanatateaVă este greu să vă treziţi dimineaţa? Nu sunteţi în cea mai bună formă? Încercaţi să vă păstraţi energia toată ziua respectându-vă tabieturile. Care este cheia?
Trebuie să dormi suficient
Somnul are efect benefic asupra organismului. Nu ne trezim bine dacă nu am avut o noapte liniştită. Trebuie să ştim să ne pregătim pentru somn.

Ce nu trebuie să faceţi:
– să abuzaţi de produse excitante (cafea, ciocolată, băuturi tip cola);
– să evitaţi activităţile sportive seara. Bineînţeles că exerciţiile sunt importante pentru sănătate dar trebuie să le efectuaţi dimineaţa.
– cina nu trebuie să fie prea bogată. Un loc important îl ocupă legumele. Puteţi bea un pahar de vin, dar nu mai mult. Uitaţi de ţigări.
Ce trebuie să faceţi:
– să comunicaţi cu partenerul sau prietenii dumneavoastră;
– să începeţi seara cu activităţi relaxante;
– să nu uitaţi de tabieturile dumneavoastră: duşul, spălatul pe dinţi, demachiajul;
Nu „săriţi” peste micul dejun
Trebuie să vă sculaţi devreme pentru a avea timp să luaţi micul dejun. Micul dejun are la bază 25% din caloriile zilnice.
El trebuie să conţină:
– laptele este bogat în calciu şi proteine; permite rehidratarea organismului.
– pânea conţine proteine, lipide, vitamine şi fier. Trebuie să mâncaţi în fiecare dimineaţă un sfert de baghetă. O puteţi combina cu jambon, ouă fierte tari, unt.
– beţi suc de fructe, bogat în vitamine. Puteţi consuma şi fructe.
Faceţi gimnastică dimineaţa
Trebuie să efectuaţi exerciţii timp de 3 minute în fiecare dimineaţă. Puteţi rămâne în pat! Întinse pe spate, încrucişaţi degetele, trageţi braţele deasupra capului şi încordaţi picioarele. Apoi puneţi braţele în crucis şi ridicaţi genunchii spre abdomen. Aceste exerciţii permit deblocarea vertebrelor. De 2-3 ori pe săptămână faceţi sport pentru a vă simţi bine dimineaţa: jogging, tenis, înot timp de 30 – 40 de minute.
Pentru a începe o zi bună trebuie să gândiţi pozitiv. Dimineaţa trebuie să vă fixaţi obiectivele, apoi seara verificaţi ceea ce aţi făcut. Daţi mai puţină importanţă preocupărilor celorlalţi. Nu vă consumaţi energia pentru a vă imagina ce vor ceilalţi. Gândiţi-vă la obiective pozitive: voi face sport pentru a mă simţi mai bine. Nu vă supraevaluaţi dar nu daţi mare importanţă eşecurilor, nu înseamnă ca sunteţi mai puţini valoroşi. Păstraţi-vă optimismul pentru că anumite lucruri depind de voi, altele nu. Învăţaţi să vă cunoaşteţi priorităţile.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here