Sfatul medicului – Cum să te fereşti de AH1N1, ne spune doctorul Elena Şomănescu

510

STUDENTII_AU_PRIORITATE_LA_VACCINAREA_IMPOTRIVA_GRIPEI_PORCINE-62958Astăzi, la pagina de sănătate, avem ca invitat pe doamna doctor Elena Şomănescu, medic primar Medicină de familie în municipiul Târgu-Jiu. Domnia sa a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări legate de virusul gripei porcine(AH1N1), care cu siguranţă vin în sprijinul cititorilor noştri cu informaţii folositoare pe această temă.

-Pentru început, spuneţi-mi dacă până acum, în rândul pacienţilor dumneavoastră aţi avut cazuri suspecte de gripă porcină?
– Din fericire, niciunul dintre pacienţii pe care eu îi am sub supraveghere medicală şi îi monitorizez nu a prezentat simptome prin care să fie suspect de gripă porcină. Şi, sperăm din tot sufletul să nu avem nici de acum încolo persoane care să aibă probleme cu acest virus.
– Spuneţi-ne doamna doctor, care sunt simptomele în urma cărora ne putem da seama dacă avem de-a face cu gripa porcină sau nu. Este foarte important ca acestea să fie reamintite populaţiei, cu atât mai mult cu cât în ţară s-au înregistrat foarte multe decese din cauza AH1N1.
– AH1N1 se poate observa după agresivitatea simptomelor bolii şi anume: febră, frisoane, secreţii nazale apoase, stare generală modificată. Dar, bineînţeles şi după analiza de laborator, care ne poate arăta cu certitudine dacă pacientul este infestat sau nu cu acest virus.
-Care sunt organele afectate şi cât durează până la agravarea stării în lipsa unui tratament?
-Organele afectate de acest virus sunt: gâtul, plămânii, iar la persoanele cronice starea de sănătate se poate deteriora într-un timp scurt datorită afecţiunilor cronice de bază, iar ca durată 3, 4 zile până la agravarea bolii.
– În astfel de momente opinia şi sfatul medicului sunt extrem de importante. Îndemnarea la efectuarea vaccinului a avut ecou în rândul oamenilor. Dumneavoastră, aţi avut solicitări pentru vaccin din partea pacienţilor ?
-Da, sunt de acord, deoarece vaccinul este testat şi nu este la prima lui utilizare. Se pot vaccina persoanele clinic sănătoase şi bineînţeles, cei care vor să fie vaccinate. În cele 3 zile de când se vaccinează intens, au fost vaccinate 150 de persoane şi urmează pe listele de aşteptare aproximativ 40-50 de persoane.
-În ce situaţii nu este recomandată vaccinarea?
– Mare atenţie! Nu au voie să se vaccineze persoanele alergice la ou, cele care au făcut alergie la diferite tipuri de injecţii şi care au suferit reacţii alegice în intervenţii chirurgicale. De asemnea, trebuie avute în atenţie şi persoanele care au fobie de injecţii sau înţepături în general, chiar şi de vaccin.
-Ce recomandaţi pentru prevenirea gripei porcine?
Pentru prevenirea gripei porcine cât şi pentru creşterea imunităţii organismului recomand consumul de fructe şi legume în stare naturală, ceaiuri cu echinacea, măceşe, cătină. De asemenea, trebuie evitate aglomeraţiile şi spaţiile închise pe cât posibil, cât şi contactul cu persoane care prezintă afecţiuni respiratorii evidente, precum tuse, strănut, etc.
Interviu realizat de CRISTINA RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here