Sfântă Liturghie oficiată la Hramul Mănăstirii «Sfânta Treime» din localitatea Strâmba-Jiu, Oraşul Turceni, Protopopiatul Târgu-Jiu sud, judeţul Gorj – ,,Să ne rugăm la icoana Maicii Domnului din biserică, pentru că aici este altarul nostru de jertfă în care ne rugăm pentru aproapele nostru şi pentru izbăvirea de povara păcatului”!

2200

În prima zi a lunii octombrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte acad. dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, pe o vreme înnorată şi binecuvântată cu nori de ploaie care mai târziu s-au risipit, Mănăstirea «Sfânta Treime» din localitatea Strâmba-Jiu, Oraşul Turceni, Protopopiatul Târgu-Jiu sud, judeţul Gorj, a sărbătorit cu cinste şi evlavie «Acoperământul Maicii Domnului», cel de-al doilea hram al sfântului lăcaş monahal, în prezenţa unui număr însemnat de credincioşi veniţi din localitate, împreună cu doamna Primar, psiho-pedagog Cristina Cilibiu, din judeţul nostru şi chiar din Craiova, pentru a-i mulţumi Maicii Luminii şi pentru a se ruga cu evlavie duhovnicească Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, mijlocitoarea tuturor creştinilor înaintea Tronului Ceresc!
Slujba Liturgică a fost oficiată de către un sobor ales de slujitori ai altarului, condus de către Preacuviosul Protosinghel Irineu, preotul de altar al mănăstirii, din care au făcut parte Preacucernici Preoţi din parohiile apropiate, printre care s-au numărat: Pr. Laurenţiu Popescu, Parohia Ioneşti, Pr. Petre Buşe şi Pr. Marin Rusu, Parohia Turceni, Pr. Ilie Amzucu, Parohia Urdari, Pr. Valentin Neblea, Parohia Peşteana de Jos, Pr. Cătălin Chesnoiu, Parohia Calapăru (Borăscu), Pr. Iustin Ştiucă, Parohia Plopşoru, Pr. Virgil Samfira, Parohia Capu Dealului şi Pr. Constantin Tucă, Parohia Covrigi!
În încheierea oficierii Sfintei Liturghii a fost împlinită rânduiala parastasului de pomenire a ctitorilor sfintei mănăstiri, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de către un grup de tineri cântăreţi ajutaţi de către maicile ostenitoare ale mănăstirii în frunte cu Maica Stareţă Marina Gligor Stavrofora.

,,Cu lacrimi să ne rugăm Maicii Domnului, ca să ne acopere în aceste vremuri tulburi”!
În cuvântul de aleasă învăţătură duhovnicească, Preacucernicul Pr. Petre Buşe a vorbit despre minunea săvârşită de către Maica Domnului în Biserica Vlaherne, atunci când poporul era într-o primejdie mare, deoarece mulţimea: ,,A văzut-o în văzduh pe Maica Domnului, însoţită de Sf. Ioan Botezătorul şi de sfinţi, ca să-i acopere şi să-i apere pe credincioşi cu omoforul, iar, în felul acesta, Dumnezeu a înlăturat prigoana. Această minune a venirii Maicii Domnului în Biserica din Constantinopol, ne arată nouă că la fiecare Sfântă Liturghie, Maica Domnului este împreună cu noi la rugăciune! De aceea, să o pomenim întotdeauna pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu cu toţi sfinţii, când, la strană se cântă: «Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi!», pentru că Maica Preacurată ne acoperă şi pe noi, cei prezenţi astăzi, ca într-un gând să ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos! Să avem evlavie la Maica Domnului şi s-o slăvim totdeauna, dimineaţa şi seara! Să avem această încredinţare că Maica Domnului coboară peste noi, peste Biserică şi vine în Eparhia noastră ca să ne ferească de tot răul, pentru că fiecare dintre noi, nu trebuie să ne lăsăm cuceriţi de ispitele diavoleşti!
Cu lacrimi să ne rugăm Maicii Domnului, ca să ne acopere în aceste vremuri tulburi! Să nădăjduim în fiecare zi şi în fiecare clipă în binele ceresc, pentru că orice încercare vine de la Dumnezeu şi orice izbăvire se face numai cu ajutorul Lui Dumnezeu! Fiecare dintre noi, să citim Acatistul Maicii Domnului, pentru ca să înmulţim rugăciunea noastră, iar, cu cât ne vom ruga mai mult, cu atât, vom vedea ajutorul Maicii Domnului şi lucrarea Lui Dumnezeu în viaţa noastră, în viaţa comunităţii în care trăim fiecare dintre noi! Multe biserici o au ocrotitoare pe Maica Domnului, pentru că monahii şi monahiile, toţi credincioşii au această nădejde în ocrotirea Maicii Domnului! Să ne rugăm la icoana Maicii Domnului din biserică, pentru că aici este altarul nostru de jertfă în care ne rugăm pentru aproapele nostru şi pentru izbăvirea de povara păcatului care poate să vină asupra noastră, Numai astfel, uniţi în rugăciune, avem conştiinţa credinţei drepte, pentru a înţelege chemarea Lui Dumnezeu spre împlinirea Poruncilor Sale sfinte! Să avem mulţumire, că o avem ocrotitoare pe Maica Domnului, care se va coborî, când va veni peste noi răul celui viclean, pentru că Maica Domnului ne va acoperi cu omoforul său sfânt, iar, nimic nu ne va putea vătăma pentru că lucrăm în numele Lui Dumnezeu şi pentru binele semenilor noştri! Dumnezeu să vă dea sănătate, tuturor celor care aţi ales ca să fiţi prezenţi în această zi de sărbătoare a Mănăstirii «Sfânta Treime», Dumnezeu să vă binecuvinteze, Amin!

,,Dumnezeu să primească sfintele rugăciuni ale noastre şi Maica Domnului să ne ocrotească şi să ne apere mereu”!
Preacuviosul Protosinghel Irineu a mulţumit preacucernicilor părinţi care au venit fiecare din parohiiole lor, a mulţumit credincioşilor, a mulţumit Bunului Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru toate cele rânduite, pentru a sublinia în final că întotdeauna: ,,Dumnezeu să primească sfintele rugăciuni ale noastre şi Maica Domnului să ne ocrotească şi să ne apere mereu, Amin”! Să mai amintim că după oficierea slujbei, credincioşilor le-au fost oferite pachete cu alimente pregătite din partea mănăstirii şi a unor oameni cu inimă dăruitoare!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here