Sfântă Liturghie Arhierească la Hramul Paraclisului «Sfântul Ierarh Nicolae», de la Liceul Teologic din Târgu-Jiu

645

Miercuri, 6 decembrie 2017, de ziua Sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, în prezenţa elevilor şi a cadrelor didactice de la Liceul Teologic «Sfântul Nicodim» din Târgu-Jiu, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ajutat de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Preacucernicul Părinte Protopop, Ionel Câmpeanu, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Altarul Paraclisului «Sfântul Nicolae» din faţa unităţii şcolare. Momentele liturgice au fost urmate de un program muzical-artistic special, susţinut de elevii Liceului Teologic, după care a fost oficiată slujba de binecuvântare a noului cabinet medical al şcolii, amenajat prin grija şi prin strădania corpului profesoral al unităţii de învăţământ.

“Sfântul Ierarh ne cuprinde pe toţi în dragostea sa”
În cuvântul de aleasă învăţătură duhovnicească adresat elevilor, profesorilor şi celorlalţi invitaţi prezenţi la eveniment, Mitropolitul Olteniei a subliniat faptul că Praznicul acesta descoperă prezenţa permanentă şi ajutorul Sfântului Ierarh Nicolae în viaţa credincioşilor, arătând că Sărbătoarea unei astfel de zile este importantă pentru faptul că “Sfântul Nicolae este mereu prezent atunci când îi cerem ajutorul, când îi cerem sprijin şi putere să trecem peste greutăţile şi necazurile acestei vieţi. Faptele sale bune nu s-au oprit odată cu încheierea vieţii pământeşti, întrucât el a trecut din acest timp al vieţii pământeşti într-un timp metafizic, un timp duhovnicesc prin slava lui, care îl face contemporan cu noi. După cum vedem, sărbătoarea aceasta nu este una comemorativă, nu cinstim un om sau un fapt istoric, deoarece noi simţim prezenţa reală a sfântului în rugăciune, chiar dacă ochii noştri duhovniceşti nu s-au deschis pe deplin spre a-l putea vedea faţă către faţă. Prin urmare, astăzi este un moment prielnic să cerem pentru toţi, elevii, profesorii şi colaboratorii acestei şcoli, ajutorul şi binecuvântarea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor, adolescenţilor, al celor maturi şi al celor în vârstă. Pentru că Sfântul Ierarh Nicolae ne cuprinde pe toţi în dragostea sa şi toţi avem nevoie de ajutorul şi mijlocirea sa înaintea Tronului Ceresc. El aduce daruri şi bucurii în sufletul copiilor, înfăţişează chipul blândeţii, fiind prin aceasta un model de sfinţenie, îndreptător al credinţei, milostiv, făcător de minuni şi grabnic sprijinitor al celor aflaţi în necazuri şi nevoi”, a subliniat prin cuvinte alese Mitropolitul Olteniei. Toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie au fost invitaţi în sala de festivităţi a Liceului Teologic, unde au participat la un bogat şi atractiv program muzical-artistic de cântece şi colinde, care a fost realizat de către Corul Liceului Teologic, condus de către părintele arhid. prof. Nicuşor Lăzărică, de către Trupa de teatru «Nicologos», condusă de d-na prof. Mirela Popescu şi de către Corul gimnazial condus de d-na prof. Angelica Mirea.
Prin conotaţiile sale, momentul artistic de la Liceul Teologic «Sfântul Nicodim» a inclus evocări şi o pioasă cinstire a păstorului şi învăţătorului celor ce aleargă cu credinţă către vindecarea gâlcevilor lumeşti, sfântul care deschide salba minunată a sărbătorilor de iarnă, cel care ne miluieşte şi pe noi, pe cei ce cu mintea, cu cuvântul şi cu lucrul suntem întru întunericul păcatului, pentru că prin rugăciunea sa minunată, Sf. Ier. Nicolae face ca Bunul Dumnezeu să ne dea viaţă liniştită şi fără de păcat, ca să vieţuim împreună cu toţi sfinţii.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here