Sezonul căpuşelor a început

393

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj confirmă că odată cu creşterea temperaturilor a început şi sezonul căpuşelor. Gorjenii sunt sfătuiţi să fie atenţi la animalele de companie, dar şi la locurile pe care le frecventează.

Odată cu venirea primăverii s-a reinstalat isteria căpuşelor. La nivelul judeţului Gorj nu s-a înregistrat niciun caz de persoană muşcată de căpuşă, de la începutul acestui an şi până în prezent. Totuşi, pericolul există, motiv pentru care cetăţenii sunt sfătuiţi să-şi ia o serie de măsuri de precauţie. „Odată cu venirea primăverii a reapărut pericolul înţepăturilor de căpuşe. Le recomandăm oamenilor să aibă grijă cu animalele de companie, să le verifice după ce acestea sunt plimbate în spaţiile verzi; de asemenea, cei care merg la iarbă verde trebuie să fie atenţi unde se aşază”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Muşcătura de căpuşă poate fi fatală
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia populaţiei asupra urmărilor grave pe care le poate avea muşcătura de căpuşă. „Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea. Boala Lyme, cum este denumită boala dată de muşcătura de căpuşă, evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. Specialiştii recomandă persoanelor care stau un timp îndelungat în zone cu iarbă înaltă să poarte pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mâneca lungă. În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here