Sesizare penală pentru facturi fiscale neînregistrate

407

DSCF3500Reprezentanţii Gărzii Financiare Gorj au identificat peste o sută de facturi fiscale la o firmă din municipiul Târgu-Jiu, care nu au fost înregistrate în evidenţele contabile. Valoarea totală a facturilor depăşeşte patru milioane de lei. În cauză s-a înanintat o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.

Garda Financiară Gorj, în colaborare cu secţiile Gărzii Financiare din judeţele Sibiu şi Olt, au reuşit să identifice 125 de facturi false, emise de o firmă din municipiul nostru, care nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale acestei firme. Astfel, nici veniturile realizate de firma în cauză nu au fost declarate organelor fiscale.

Facturi de peste patru milioane de lei

Respectivele facturi au fost emise în perioada decembrie 2007 – iunie 2010 şi făceau referire la deşeuri metalice şi piese de schimb pentru utilaje şi maşini industriale, valoarea totală a acestora fiind de 4.378.376 lei.

Reprezentanţii Gărzii Financiare Gorj au anunţat că aferent acestor venituri neînregistrate şi nedeclarate s-a estimat că prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 1.287.757 lei, reprezentând TVA de 699.068 lei şi impozit pe profit de 588.689 lei.

S-a întocmit un dosar care a fost înaintat, sub formă de sesizare penală, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj, pentru efectuarea unui control fiscal de fond.

Factură pentru porumb, neînregistrată

Pe lângă facturile mai sus menţionate, inspectorii Gărzii Financiare Gorj au identificat o firmă din Târgu-Jiu, care a emis în luna august a acestui an, către o firmă din judeţul Bihor, o factură pentru cantitatea de 502.000 kilograme porumb boabe, în sumă totală de 392.162 lei, factura nefiind, însă, înregistrată în evidenţa contabilă a firmei emitente şi nici nu a fost declarată organelor fiscale.

Cum factura nu a fost înregistrată în contabilitate, nu s-a declarat şi nu s-a plătit către bugetul statului TVA – ul aferent (75.902 lei) şi nu a fost achitat nici impozitul pe profit în sumă de 50.601 lei, totalul prejudiciului fiind estimat la 126.503 lei. Prin urmare, actul de control a fost înaintat organelor de cercetare penală şi organelor fiscale pentru continuarea verificărilor şi stabilirea cu exactitate şi în întregime a prejudiciilor cauzate bugetului statului.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here