Serviciile gratuite de care beneficiază gorjenii la stomatolog

480

La nivelul judeţului nostru a crescut numărul stomatologilor care au intrat în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, ajungând la 39. Hotărârea Guvernului nr. 400/2014, actualizată prin HG nr. 205/2015, stabileşte prevederile referitoare la pachetul minimal de servicii şi pachetul de servicii de bază. De pachetul minimal beneficiază persoanele neasigurate, iar de cel de bază asiguraţii.
Gorjenii asiguraţi şi neasiguraţi pot să beneficieze de servicii medicale gratuite la stomatolog. De la 1 aprilie au intrat în vigoare pachetele medicale pentru 2015 care stabilesc serviciile de medicină dentară acordate fără plată.
Astfel, cei care nu contribuie lunar la sistemul de sănătate beneficiază doar de unele servicii în caz de urgenţă. Unele serviciile de care beneficiază această categorie de persoane sunt pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei (în situaţia în care se efectuează în aceeaşi şedinţă în care a fost extras dintele respectiv, nu este decontat de CJAS).
Persoanele neasigurate trebuie să suporte din propriul buzunar cheltuielile în cazul în care li se recomandă de către specialist să facă radiografii sau li se prescrie tratament.

Consultaţii  şi tratamente gratuite
În timp ce neasiguraţilor li se oferă gratuit doar servicii de urgenţă, cei care plătesc contribuţie la sănătate au dreptul la consultaţii şi tratamente gratuite. Consultaţia include modelul de studiu, controlul oncologic şi igienizarea. În pachetul de bază este specificat că se acordă o singură consultaţie la un interval de 12 luni. De asemenea, asiguratul poate să beneficieze de tratamentul cariei simple, extracţia dinţilor temporari şi permanenţi cu anestezie.
Potrivit legislaţiei, asiguraţii pot să beneficieze şi de aparate şi dispozitive utilizate în tratamentul malformaţiilor congenitale. Acestea se acordă numai de medicii de specialitate în ortodonţie şi ortopedie dento-facială. În plus, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă se acordă o dată la cinci ani, până la 1 aprilie 2015 se acorda o dată la zece ani.

Mai mulţi stomatologi în relaţie contractuală cu CJAS Gorj
Aşa cum se aşteptau reprezentanţii CJAS, în luna aprilie, s-au prezentat la contractarea serviciilor mai mulţi stomatologi. Astfel, dacă în 2014 35 de medici au intrat în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în acest an 39 de dentişti au semnat contracte cu CJAS Gorj.
Lista completă cu medicii care au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Gorj poate fi consultată pe site-ul instituţiei, unde, de asemenea, se poate verifica şi bugetul disponibil pentru fiecare stomatolog.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here