Senatul a decis: Strategia energetică și Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, adoptate prin lege!

1030

Senatorii au aprobat, marți, 11 august a.c., modificarea și completarea Legii energiei și gazelor naturale, în sensul în care Strategia energetică națională și Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) pentru perioada 2021- 2030, să fie adoptate de către Parlament, prin lege. Prin proiectul legislativ, inițiatorii, parlamentarii gorjeni, Florin Cârciumaru, Scarlat Iriza și Mihai Weber, au dorit ca Strategia energetică, adoptată prin lege, să devină un punct de referință pentru reglementările și politicile din domeniul energiei.

87 de senatori au votat pentru ca Strategia energetică națională și PNIESC să fie adoptate de Parlament, după aprobarea în Guvern, precum și introducerea în atribuțiile ministerului de resort a sarcinii de implementare a acestuia. Proiectul a primit aviz favorabil din partea Consiliului Economic și Social, dar și de la Consiliul Legislativ care a ținut să precizeze totuși că ,,soluția legislativă preconizată pentru art.4 alin.(l) este susceptibilă a contraveni principiului constituțional al separației puterilor în stat, statuat la art.l alin.(4) din Legea fundamentală, deoarece stabilirea strategiei energetice naționale se realizează în cadrul politicilor guvernamentale, aprobarea sa ținând exclusiv de competența Guvernului, nu a Parlamentului, care nu se poate substitui autorității executive în această privință.”Comisia pentru mediu din Senat a dat aviz negativ proiectului, iar în urmă cu o lună, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a adoptat un raport de admitere a proiectului, cu unele amendamente. Potrivit proiectului, Strategia energetică naţională defineşte obiectivele sectorului energiei electrice pe termen mediu şi lung şi modalităţile de realizare a acestora, în condiţiile asigurării unei dezvoltări durabile a economiei naţionale. Strategia energetică se elaborează de ministerul de resort, se aprobă de Guvern, cu consultarea organizaţiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali şi a reprezentanţilor mediului de afaceri și se adoptă de către Parlament, prin lege. În același mod se va adopta și Planul Naţional Integrat în Domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice pentru perioada 2021- 2030, cel care defineşte obiectivele sectorului energiei electrice pe toate cele 5 dimensiuni ale uniunii energetice: securitate energetică, piaţă internă, decarbonizarea, eficienţa energetică, cercetare, inovare şi competitivitate. La momentul inițierii proiectului, fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, spunea că singura soluție pentru ca Strategia Energetică să devină funcțională este adoptarea acesteia prin votul parlamentarilor. Să fie asumată de toți jucătorii politici.,,Interesul României este să investească în creșterea domeniului energetic. Avem resurse de toate felurile – de la cele naturale, la specialiști în acest domeniu. Putem furniza securitate energetică în regiunea noastră, producția noastră de energie poate fi acoperitoare. Politicile de mediu, inclusiv Green Dealul promovat de Comisia Europeană, trebuie negociate în așa fel încât să dezvoltăm domeniul. Să fim atenți ca schimbările să fie în favoarea noastră. A ignora potențialul și nevoile de consum ale României și a nu calcula corect, că orice nouă investiție trebuie să aibă și resursă energetică la bază, înseamnă să trădezi interesele țării”, afirma Maioreanu.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here