Semnături pentru Brâncuşi

445

laurian semnaturi (1)Peste 500 de semnături în doar câteva ore. Aşa au reacţionat gorjenii la ideea şi dorinţa scriitorului Laurian Stănchescu de a aduce rămăşiţele sculptorului Constantin Brâncuşi acasă. Astfel de liste cu semnături se află deja în mai multe zone ale ţării, iniţiatorul fiind sigur că sute de mii sau chiar milioane de oameni vor semna cu bucurie.

Semnăturile au început să fie strânse, aşa cum era şi normal, la Hobiţa. Pentru acest lucru, miercuri, Laurian Stănchescu a mers în satul în care „titanul” a văzut lumina zilei. Joi, campania de strângere de semnături a continuat şi în Târgu-Jiu, oraşul în care Brâncuşi şi-a lăsat cea mai mare operă: ansamblul sculptural. “Eu cred foarte mult în oamenii de pe stradă, pentru strângerea semnăturilor de aducere a osemintelor lui Brâncuşi în ţară. Am strâns, de ieri până azi (n.r. – 30 septembrie) peste 500 de semnături. Am fost şi la Hobiţa. M-am întâlnit cu doamna Ioana Blendea, fosta Ioana Brâncuşi, este o strănepoată a lui Constantin Brâncuşi, am vorbit cu dânsa şi a semnat cu bucurie”, a spus Laurian Stănchescu. Scriitorul nu se opreşte doar în judeţul nostru, listele cu semnături fiind completate şi în alte zone ale ţării. “Pe unde am să merg în ţară voi merge cu listele după mine. Mă voi întâlni cu prietenii mei, cu tot felul de cunoştinţe, voi lăsa liste în toată ţara până când voi strânge sute de mii de semnături sau chiar milioane”, a mai spus scriitorul.

“Nu poporul român l-a refuzat pe Brâncuşi”

laurian semnaturiÎn ultima perioadă a vieţii sale, Constantin Brâncuşi, dezamăgit de românii care nu i-au acceptat opera, a decis să lase totul statului francez, cel care l-a adoptat.

“Să vă spun cum a fost cu aprecierea lui Brâncuşi în România. Prin anii `52 Brâncuşi a dorit să doneze statului român toate operele lui dar câţiva reprezentanţi ai sistemului, nu ai poporului de pe vremea aceea, au refuzat operele lui Brâncuşi pe motiv că sunt decadente, că nu slujesc spiritului proletar şi aşa mai departe. Nu poporul român l-a refuzat pe Brâncuşi ci câţiva oameni. Sunt convins că dacă îl aducem acum acasă va fi apreciat aşa cum trebuie, pentru că dimensiunea lui Brâncuşi este recunoscută în toată lumea şi sunt convins că este apreciat şi iubit aşa cum trebuie şi cum şi-a dorit şi el să fie”, crede iniţiatorul campaniei de strângere de semnături.

“Oamenii au reacţionat extraordinar. Stăm de vreo trei ore aici şi oamenii sunt de acord. Chiar trec pe lângă noi, se opresc, ne întreabă ce facem aici, le spunem şi semnează pe loc. Este o reacţie absolut minunată şi umană. Mă aşteptam la reacţia asta. De aceea fac ce fac în stradă. Oamenii pur şi simplu îl iubesc pe Brâncuşi şi mai e un lucru extraordinar pe care l-am văzut tot în stradă: oamenii simt nevoia de cultură, simt nevoia de echilibru pe care numai prin cultură şi-l pot găsi”, a mai spus Stănchescu.

Marş Târgu-Jiu – Hobiţa

Scriitorul va reveni în Gorj şi va continua campania inclusiv printr-un marş de la Târgu-Jiu la Hobiţa. Acesta speră în sprijinul oamenilor care îl iubesc pe Brâncuşi. Şederile sale în judeţul nostru au fost, de fiecare dată, suportate de el şi spune că a ales să facă această campanie pentru că aşa trebuie şi că Brâncuşi merită să se întoarcă acasă. “Cine spune că Brâncuşi a vrut să rămână la Paris, se înşală, nu ştie nimic”, a mai declarat scriitorul, care crede că, deşi a fost renegat de contemporani, inima lui Brâncuşi a rămas tot în România. Stănchescu a găsit deja „ajutoare”. Listele de semnături au fost lăsate în mai multe locuri şi la mai multe persoane atât din judeţul nostru cât şi din alte zone ale ţării.

Se găsesc liste la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la asistenta Daniela Drăgoi; la poetul şi actorul George Drăghescu, la Hobiţa, la Tănasie Lolescu, în Haţeg la Elena Moisescu, Alexandria – Elisei Virgil, generalul Mircea Chelaru, George Bureţea – director tv, Reghin – Stela Mariana Osiac, Severin – Oprea Ionela, Dolj – Davian Vlad, Bunilă – Motru, Marinela Baraţă- preşedinte trust Curierul zilei, Maria Dohotaru – director editură – Oneşti, Brăila – Gabriela Dascălu, profesor; Pompiliu Ciolacu senior – director Palatul Copiilor Târgu-Jiu; Zorilă Valeria – Târgu-Jiu, scriitoare ş.a.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here