Semnal editorial – O apariţie de zile mari – MAIA de Ion C. Gociu, în colecţia Opera Omnia romanul de azi, la Editura TIPO MOLDOVA, Iaşi, 2013

473

În destinul acestei a doua ediţii a romanului MAIA, apărut iniţial la editura Societatea Scriitorilor Militari, Bucureşti – 2012, a mai intervenit şi norocul. Pentru că norocul ţine cu cei buni, adică valoroşi. Plus ideea scriitorului generos care este Zenovie Cârlugea de a-l prezenta pe autorul Ion C. Gociu ieşeanului Aurel Ştefanachi, reprezentant al editurii TIPO MOLDOVA, care i-a propus târgujianului nostru publicarea celor două volume într-unul singur. În Colecţia OPERA OMNIA – romanul de azi.

Sigur că şi eu l-am sfătuit pe autor să nu-şi cedeze complet drepturile de Copyright. Ceea ce într-un sfârşit a şi reuşit, iar pe pagina doi a recentului volum apare Copyright: Tipo Moldova & Ion C. Gociu. Am în mâini o proaspătă tipăritură, pe o hârtie de calitate, cu un alb imaculat, grupată în 574 de pagini, excelent tehnoredactată de Andrei Ştefanachi, adică de nepotul redactorului de carte Aurel Ştefanachi.
Despre recenta ediţie revăzută şi adăugită – mai ales în ceea ce priveşte fostul conţinut al primului volum al romanului MAIA, din precedenta apariţie editorială – cu siguranţă se vor exprima critici literari autentici. Ceea ce eu nu-mi permit, preferând în aceste rânduri doar să salut noua apariţie şi să-mi exprim felicitările scrise autorului Ion C. Gociu, cel mai reprezentativ şi autentit prozator al Gorjului de astăzi.
Faptul că a debutat cu volumul de memorii Din Văianu la Toronto, semnat aşa cum am mai afirmat şi cu alt prilej cam păşunist Mugur Pădureanu Coarba, dacă nu mă-nşel, eu personal îndrăznind să-l conving a semna cu numele adevărat, ajutându-l la acea vreme cu găsirea unei edituri şi tipografii bune şi ieftine – Paper Print Bussines – Bucureşti, 2010, l-a ambiţionat.
Ca narator de rar talent, fostul Mugur Pădureanu Coarba a mai publicat şi cartea de proze scurte “Cireşe amare”, în editura Fundaţiei Constantin Brâncuşi, Târgu Jiu – 2011, căreia îi pregăteşte, fără grabă, o nouă reeditare. Evident, tot într-o ediţie revăzută şi adăugită. Ca simple note, mai adaug că fostul prim volum al romanului MAIA s-a transformat în Partea I-a – Calvarul secolului XX, iar volumul al doilea în Partea II-a, intitulată Blestemul aurului. Şi ca să vă faceţi o mică idée de subtilităţile de limbaj, specifice unui mare prozator îndrăgostit de limba română, dar şi de argoul gorjenesc, ei bine, aflaţi că şi subtitlurile sunt atent schimbate. Din uşor pleonasticul “Clepsidra timpului” a rămas ca la un Patriarh al prozei gorjeneşti-româneşti contemporane “Clepsidra cu amintiri”. Pentru cei dornici să-l citească, romanul MAIA în ediţia a II-a revăzută şi adăugită va putea fi găsit la Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” din Târgu Jiu. Ca şi la toate celelalte biblioteci judeţene din ţară.
N. ROŞCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here