Semnal de alarmă – Marea risipă, de pe „Jiul de Sus”

348

Într-o sută de pagini, format mare, plus copertele cartonate, revista de cultură botezată ca să ne intre bine-n cap „Revista Jiul de Sus” Nr. 14-15, Decembrie 2012, apărută în 2013, bate mai multe recorduri.

Am putea zice că-i o formulă grafică de excepţie, ilustrată ca lumea – şi aici mă refer mai ales la coperta I şi coperta IV – dar cu o mare risipă. Nu de imaginaţie, de bogăţie a sumarului şi tematicii. Nici vorbă de aşa ceva.
Eu nu-s convins că Director fondator este Ion Cepoi, dar ce să-i faci, aşa scrie cu roşu şi negru pe albul imaculat al copertei II. Memoria mea ambulantă îmi spune că ar fi fondat-o Ion Sanda, unul aflat în dizgraţia celui care i-a făcut numai bine în viaţă. Aducându-l de prin judeţul Tulcea, pe unde profesora, şi dându-i o pâine albă. Lui şi soţiei, başca apartament de la partid.
Din „bogatul” cuprins nu rămâne, peste ani şi veacuri, mai nimica. Pe primele patru pagini, pe post de EDITORIAL, e împănată o dare de seamă cu titlul pompos şi lung cât o zi de post: „Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale 45 de ani în slujba tradiţiilor culturale ale Gorjului 1968-2013”. Lipseşte semnătura, uitată intenţionat, dar uşor de ghicit graţie fotografiei din pagina 1 aparţinând directorului Ion Cepoi, un gânditor cu mâna la falca stângă. Am respectat scrierea de care-i răspunzător Redactorul Şef al publicaţiei: Viorel Surdoiu. Ori cele două reprezentante ale sexului frumos trecute în caseta tehnică la Culegere text: Ileana Cepoi şi Raluca Săpun.
Pe lângă acea fotografie ce ţine loc de semnătură, Redactorul şef Viorel Surdoiu a avut grijă să mai introducă alte 8-9 imagini în care-i apare directorul din suflet. În rest, aproape că lipsesc articolele, studiile şi cercetările în domeniul conservării şi promovării culturii tradiţionale.
Aţi putea bănui că sunt răutăcios ori invidios, deşi nu aveţi şi motive. S-a dat copy-paste şi s-au preluat diverse articole de circumstanţă/evenimenţiale din presa Gorjului, inclusiv unul al subsemnatului. Şi nu este singurul copiat după Gorjeanul, fiind onorată – dacă ăsta-i cuvântul – şi colega mea mai tânără Roxana Lupu.
Costurile tipografice nu pot fi decât mari. Ar fi un alt record. La risipă. Faptul că pe ultimele pagini se publică AGENDA CULTURALĂ 2013 a manifestărilor Gorjului mai salvează impresia unei mari risipe de pe apa sâmbetei. Din banul public, bineînţeles!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here