Şeful ANFP l-a pus pe prefectul Andrei la treabă

303

andras szakal facuta de mineAflat la Târgu-Jiu pentru susţinerea seminarului „Managementul resurselor umane în funcţia publică”, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP),

Andras Szakal, a declarat faptul că unsprezece primării din Gorj nu şi-au mai depus din anul 2003 la sediul ANFP ştatele de funcţii.

Seminarul organizat de ANFP a debutat miercuri şi se va încheia astăzi, iar la sesiunile de informare au participat reprezentanţi ai administraţiilor publice locale din judeţele Gorj, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea. Evenimentul s-a desfăşurat în scopul îmbunătăţirii calităţii actului administrativ şi a ridicării standardelor de conduită a funcţionarilor publici, fiind conceput în funcţie de nevoile specifice ale instituţiilor publice din zona vizată, identificate în urma controalelor efectuate la acest nivel. De altfel, specialiştii ANFP au prezentat dificultăţile şi aspectele problematice privind implementarea legislaţiei specifice funcţiei publice, fiind abordate subiecte precum etica şi integritatea în funcţia publică, întocmirea dosarului profesional, promovarea, avansarea, transformarea posturilor, structuri organizatorice, şi multe alte teme.
Primăriile gorjene, luate sub vizor
seminar facuta de mineLa seminar a fost prezent şi Andras Szakal, preşedintele ANFP, care a spus că seria unor astfel de evenimente va continua. „Seminariile au început încă din luna februarie a anului trecut, şi s-au desfăşurat în judeţe precum Tulcea, Braşov, Harghita şi Prahova. Scopul pentru care am ales oraşul Târgu-Jiu pentru prezentarea legislaţiei funcţionarilor publici a fost acela de a informa şi a prelucra noţiunea de funcţionar public, precum şi punerea în aplicarea a legislaţiei.
De altfel, acesta a menţionat că în urma mai multor controale făcute în localităţile judeţului nostru, s-a dovedit faptul că nu se respectă Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. „După ce s-a dovedit că nu se acordă unele sporuri funcţionarilor publici, că există deficienţe în procedura de organizare şi desfăşurare a concursurilor, precum şi necompletarea declaraţiilor de venit şi interese, am făcut un parteneriat cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). În urma parteneriatelor, am decis de comun acord cu ANI să facem verificări asupra celor care nu şi-au completat declaraţiile de interese şi venituri”, a declarat Andras Szakal.
Momentan nu se pot aplica sancţiuni
Szakal a adăugat şi faptul că mai multe primării din Gorj nu şi-au mai trimis încă din 2003 către ANFP ştatele de funcţii, de personal sau organigramele. „Cer prefectului judeţului să verifice aceste aspecte în perioada următoare şi să le pună la punct”, a menţionat preşedintele ANFP. Primăriile care nu au respectat legislaţia sunt: Stoina, Stăneşti, Plopşoru, Ţânţăreni, Padeş, Fărcăşeşti, Baia de Fier, Cruşeţ, Crasna, Turcineşti şi Dănciuleşti.
În prezent, nu există nicio lege care să prevadă aplicarea unor amenzi autorităţilor locale. „Chiar dacă în momentul de faţă nu putem da amenzi, putem însă sesiza ANI, Curtea de Conturi sau face plângeri penale”, a precizat Szakal.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here