Şedinţă cu scântei la Consiliul Federaţiei Univers, pe tema programului de 12 ore de la CEO

424

Sindicaliştii Univers prezenţi la întrunirea din Mangalia au discutat, ieri, în plen şi despre proiectul administraţiei Complexului Energetic Oltenia de a impune un program de 12 ore pentru minerii din Gorj, similar cu cel practicat deja pentru angajaţii de la Husnicioara. O parte a sindicaliştilor au solicitat, de urgenţă, trecerea acestei probleme pe ordinea de zi a discuţiilor de pe litoral, asta deoarece o parte a liderilor de la Gorj ar fi ignorat acest aspect în discursul lor. Problema în cauză, nu numai că s-a pus apoi în discuţie, ci s-a supus şi la vot, sindicatele din Gorj, prezente la Consiliul Federal, votând ca programul de 12 ore să nu fie impus niciodată la Gorj.

La lucrările Consiliului Federal Ordinar “Univers” au participat numeroşi sindicalişti din cadrul CEO, bulversaţi, ieri, de proiectul administraţiei de a impune un program de 12 ore pentru minerii din Gorj. Sindicaliştii şi-au exprimat nemulţumirile la această întrunire, deoarece aflaseră, abia atunci, că SMEO, al cărei lider se află şi el pe litoral, ar fi făcut demersuri, recent, pentru introducerea acestui program neavizat de toate sindicatele. “S-a discutat în Consiliul Federal Ordinar şi pe marginea programului de 12 ore, iar sindicatele din Univers, prezente la Mangalia au supus la vot o eventuală decizie în acest sens. Sindicatele au votat astfel, în unanimitate, că nu sunt de acord cu proiectul privind programul de 12 ore”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, care s-a arătat destul de vocal pentru punerea acestei probleme pe ordinea de zi a şedinţei de ieri. “S-a discutat în plen despre situaţia gravă a mineritului, a salariaţilor disponibilizaţi din CEO, dar mai puţin de ultima problemă apărută, cea legată de programul de 12 ore. Am cerut atunci ca această problemă să fie trecută pe ordinea de zi. Apoi nu numai că s-a dezbătut pe marginea acestei probleme, ci chiar voia majorităţii s-a supus la vot”, a completat Bunoaica.
Acesta a cerut, în cadrul întrunirii, conducerii Univers, ca sindicatele care nu se simt reprezentate la vârful Federaţiei să aibă posibilitatea de a-şi alege un vicepreşedinte.

FNME nu vrea program de 12 ore
De asemenea, reprezentaţii Federaţiei Naţionale Mine Energie au transmis, printr-un comunicat de presă, că nu sunt de acord cu dorinţa administraţiei de trecere la program de 12 ore. FNME a făcut astfel apel către conducerea CEO “să înceteze presiunea asupra salariaţilor prin intermediul anexei politico-administrative SMEO, privind modificarea ilegală a programului de lucru la de la 8 la 12 ore”. FNME a solicitat astfel public stoparea acestei măsuri abuzive, considerată doar în fază de proiect de conducerea CEO.
A.Stoica

001

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here