Secrete de la bunica

9803
dureri in gat„Leacurile băbeşti” fie că vorbim de gargară cu sare pentru dureri de gât, de mălai copt pentru dureri în piept, gălbenuş de ou pentru arsuri şi altele, încă le mai folosim, chiar şi în anul 2009, când piaţa farmaceutică este… pe val.

Câţi dintre noi încă mai ţin minte vremurile petrecute la bunici, în vacanţe, cu tot felul de situaţii neprevăzute şi dezastre medicale: fie cădeam, fie ne juleam genunchii, fie ne trezeam cu câte un cui în călcâi, fie răceam sau făceam, cel mai adesea, alergie. Însă niciodată nu mergeam la doctor şi bunicele noastre ne tratau cu diferite ceaiuri, frecţii, plante, rădăcinoase, şi alte astfel de remedii naturiste, care cu siguranţă că au dat roade, din moment ce acum suntem bine şi am trecut prin atâtea probleme şi năzbâtii ale copilăriei care aveau întotdeauna ca finalitate o problemă medicală. Iată câteva leacuri de la bunica care într-adevăr funcţionează, fără a mai fi nevoie să apelăm la toxicele medicamente de piaţă, în diverse afecţiuni.
Usturoi în urechi pentru durerile de dinţi/ureche (câte un căţel în fiecare ureche) – o metodă din bunici străbunici, care dacă încă se mai practică, înseamnă că dă ceva roade.
Cartofi raşi cu spirt pentru durerile de gât, roşu în gât – acest leac îmi era necunoscut, însă o colegă de-a mea mă asigura că într-adevăr funcţionează. Tot ce trebuie să faci este să pui în tifon sau într-un săculeţ cartofii raşi, şi peste ei spirt, si apoi să îl ţii exact pe gâtul inflamat, timp de câteva minute.
Ghintura este o plantă care creşte în regiunile alpine ale ţării şi care este folosită cu succes în medicina naturistă. Una dintre utilizări se refera şi la diareea cronică, iar partea din plantă care se foloseşte în acest sens este rădăcina, care se ţine la macerat în ţuică sau alcool timp de o zi-două, şi apoi se bea din ea câteva guri (cam o jumătate de ceşcuţă). Gustul nu este plăcut, este amărui, dar colega mea garantează pentru efect imediat.
Oţetul şi spirtul în răceli (pentru febră) – cred că cele mai cunoscute leacuri, folosite în diverse forme, aşa mă „alinta” şi bunica mea când eram răcită: cu şosete înmuiate în oţet cu apă, cu frecţii multe cu oţet, cică să iasă răceala din corp, şi comprese cu spirt pe frunte. Este o metodă naturală şi neinvazivă de a scădea febra. Pe la ţară se mai foloseşte şi ţuica: acum nu ştiu ce să zic, nu garantez pentru miros!
Săculeţ cu sare grunjoasă pentru otite, dar şi pentru inflamaţiile din gât. Ţin minte când bunica îl încălzea pe sobă şi-l punea pe zona dureroasă.
Un remediu, pentru tuse mai ales, asemănător cu cel de mai sus, era săculeţul cu mălai copt, poziţionat pe capul pieptului, pentru a calma tusea.
Gargara cu sare sau „sarea în gât” este cel mai bun „medicament” pentru durerile în gât. Garantez 100%. Eu una aşa mă tratez: nu cu gargară, dar pun pe degetul arătător (spălat bine în prealabil) sare şi încerc să mă masez în gât (pe zona dureroasă (dacă se poate ajunge, dacă nu, ea oricum coboară), cât pot de mult cu acea sare. Nu e o senzaţie prea plăcută, ba chiar îţi vine să vomiţi, dar are efect garantat. Eu nici nu ştiu ce pastile de gât există.
Un alt leac băbesc este cel cu „ceapă la buric”, pentru atunci când faci indigestie. Se taie o rondeluţă de ceapă, se dă prin oţet şi se pune la buric.
Cred că pentru „deranjamentele” la stomac sunt cele mai multe astfel de leacuri:
– o lingură de cafea cu oţet
– înghiţi vreo 5-6 sâmburi de măsline (pe acesta chiar l-am testat şi eu şi a mers)
– o linguriţă de orez
– sau pur şi simplu un ceai de mentă
Pentru arsuri (dacă eşti gospodină, nu ai cum să eviţi aceste mici accidente culinare) se foloseşte fie albuşul de ou sau frunzele de aloe vera direct pe arsură.
Pentru durerile de cap, funcţionează un soi de ceai de lămâie, preparat astfel: din două lămâi şi 250 ml de apă. Se taie lămâile în jumătate şi se fierb foarte bine în apă. O să aveţi senzaţia că este puţină apă, dar asta e şi ideea: să fie foarte concentrat. Ştiu pe cineva care a testat şi a mers.
Tăieturi – pe la bucătărie se întâmpla tot felul de accidente, iar mica incizie involuntară este inevitabilă, atunci când găteşti. Se mai întâmplă! Ca sa opresc sângerarea, eu pun sare pe rană, dar bunica mea mai aplica ceapă coaptă sau felii de ceapă crudă, pentru o cicatrizare mai rapidă.
Urticarie sau alergii – în general ţi se prescriu antihistaminice pentru astfel de afecţiuni; ei bine cu ceai verde, care conţine propriile antihistaminice naturale, astfel dacă beam 2-3 căni mari pe zi ( nu îmi plăceau deloc, dar funcţionau) – eu foloseam pentru urticarie remediul, care este o formă mai uşoară, pentru alergii este posibil să nu funcţioneze.
Flatulenţa este incomodă şi jenantă: dar poţi scăpa de ea printr-un ceai din ierburi, ca, gingerul, anasonul, coriandru sau mărar. Dacă nu le suporţi ca ceai, atunci le poţi folosi din plin în mâncare.
Şi constipaţia îţi poate da bătăi de cap, şi atunci e bine să acţionezi şi în lipsa medicamentelor. Uleiul de măsline amestecat cu puţină zeamă de lămâie ar face minuni.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here