Secretar de stat în Ministerul Energiei: Închiderea grupurilor de la Turceni și Rovinari va duce la un import de energie de 10 TWh!

3335

* ,,Acțiunea trebuie stopată”
* Populația, adusă în sărăcie energetică

De la parlamentarii din Gorj, președintele Comisiei Economice din Senat, analiștii de profil și până la Dispeceratul Energetic Național, la care se adaugă cele mai importante instituții de presă din România care au demonstrat cât de neavenită și periculoasă este măsura de trecere în rezervă a grupurilor energetice de la Turceni și Rovinari, au arătat că Virgil Popescu, înțepenit în funcția de ministru al Energiei, continuă să aducă mari prejudicii în energie. Practic, nimic nu-l împiedică pe acesta să-și ducă planul la sfârșit, cu toate consecințele de după închiderea celor două grupuri.

Mai mult, chiar din ministerul pe care îl conduce, sunt opozanți. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, a declarat public că trecerea grupurilor în rezervă tehnică, nu trebuie să se întâmple: ,,Redobândirea independenței energetice a României’
– Trebuie acționat în consecință pentru ca toate grupurile energetice pe cărbune de la CE Oltenia să rămână în Exploatare Comercială și nu trecute în ‘rezervă tehnică’ pentru că nu ne aflăm în situația de a avea excedent de producție de energie și nici Europa.
– Grupurile energetice pe cărbune ale CE Oltenia trebuie menținute în exploatare comercială cel puțin până în momentul când grupurile energetice nucleare 3 și 4 de la Cernavodă vor fi puse în funcțiune, cel mai devreme anul 2035.
– Având în vedere realizarea grupurilor nucleare noi dar și faptul că în perioada 2027-2028 grupul 1 Cernavodă va fi oprit (-700 MW), trebuie realizați următorii pași:
– inițierea procesului de negociere referitor la modificarea/înlocuirea/eliminarea ‘țintelor’ din cadrul PNRR Componenta C6 Energie, prevedere stipulată atât în legislația europeană cât și națională privind aprobarea PNRR.
– decalarea termenului privind decarbonizarea sectorului energetic spre anul 2040, pentru că anul 2030 este un obiectiv greu de realizat în actuala conjunctură.
Dacă se va proceda în continuare la închiderea grupurilor cum este prevăzut în actuala formă a PNRR, importul anual de energie electrică al României ar crește treptat și sigur de la 2,2 TWh la aprox. 10 TWh, acțiune ce trebuie ferm stopată, dat fiind faptul că prezentăm și așa un risc mare de sărăcie energetică în rândul consumatorilor”, declară Constantin Ștefan.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here