Secara, o cereală mai sănătoasă decât grâul

1395
secaraTrebuie să recunoaştem că piaţa produselor făinoase este dominată de grâu, ca ingredient principal. Cu atât mai mult trebuie să dăm o şansă produselor care sunt realizate din secară (Secale cereale), o cereală mai sănătoasă pentru organismul uman decât grâul. Produsele din secară nu numai că au un gust mai puternic decât cele din grâu, dar sunt şi mai sănătoase. Industrial, secara este mai greu de prelucrat decât grâul şi de aceea făina de secară conţine în starea finală mai mulţi nutrienţi decât făina clasică de grâu.

Singurul dezavantaj: secara este un aliment hipercaloric.

Proprietăţile de bază
În primul rând, este o cereală plină de mangan, 100 de grame de boabe de secară asigurând cu 33% mai mult decât necesarul zilnic al organismului pentru acest minereu de bază. Apoi, aceeaşi cantitate asigură 55% din necesarul zilnic de fibre. Alţi nutrienţi importanţi: seleniul şi triptofanul (50%), fosforul (35%), magneziul şi proteinele (25%). Vitamine importante: A,B şi K.
Acum să vedem şi care sunt beneficiile consumului produselor din secară:
Ajută la pierderea greutăţii, fiindcă dau imediat senzaţia de saturare, chiar după o cantitate scăzută;
Scad şansele femeilor de a dobândi pietre la fiere, prin scăderea vitezei de secreţie şi a nivelului grăsimilor din sânge (trigliceride);
Micşorează rata de dobândire a diabetului de tip 2;
Persoanele care suferă de diabet trebuie mereu să aleagă produsele făinoase din secară, în detrimentul celor din grâu, fiindcă acestea scad nivelul de insulină;
Fibrele din secară împing mai rapid toxinele spre colon, favorizând eliminarea mai uşoară a acestora; de aceea produsele bogate în fibre au mereu rolul de a preveni apariţia cancerului de colon, protejând eficient celulele sănătoase;
Femeile aflate în perioada postmenopauză şi care suferă de tensiune ridicată, au colesterolul ridicat sau au diferite afecţiuni cardiovasculare trebuie să consume de 6 ori pe săptămână cereale integrale, în special secară şi ovăz; tot în cazul femeilor, secara scade şansele apariţiei cancerului de sân, atât în perioada premenopauză, cât şi după aceea;
Un mic dejun bogat în cereale integrale, în primul rând în secară, duce la prevenirea atacurilor de inimă şi a infarcturilor;
Fitonutrienţii din secară au o activitate mai dezvoltată îndreptată împotriva celulelor canceroase, în comparaţie cu cei prezenţi în legume sau în fructe, două grupe de alimente cunoscute pentru calităţile anticancerigene;
Mulţi copii suferă de atacuri de astm, în diferite etape ale copilăriei; ei bine, studii efectuate în Statele Unite au arătat că un consum regulat de cereale integrale (printre care şi secara) scade cu 50% şansele de apariţie a acestor crize;
Contraindicaţii: Având un conţinut important de gluten, secara nu este recomandată persoanelor sensibile la acest ingredient, însă efectul negativ asupra acestor persoane este mai scăzut decât în cauza grâului. Este necesară o discuţie în prealabil cu un medic nutriţionist.
CONCLUZIE: Secara trebuie apreciată şi pentru gustul său mai pregnant în comparaţie cu grâul, nu doar pentru calităţile sale nutritive superioare. Deşi ne-am obişnuit să luăm rapid, de-a gata, produse făinoase care sunt făcute din omniprezentul grâu, trebuie să ne intre în obişnuinţă să ne selectăm mai atent cerealele, atunci când vine vorba de sănătatea noastră. Secara va fi mereu o alegere sănătoasă. Calorică, e adevărat, însă şi grâul este un produs caloric.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here