Se vrea referendum în octombrie

685

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, la Târgu-Jiu, că nu a renunţat la ideea ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie organizat în luna octombrie a acestui an, mai ales dacă cetăţenii vor fi convinşi să vină la vot într-un procent de 50 % plus unu.

Prezent marţi la Târgu-Jiu pentru semnarea unui contract de finanţare pentru Drumul Judeţean 672, Liviu Dragnea a mai ţinut să precizeze că nu a renunţat la ideea de a încerca să organizeze referendum în octombrie. “Este o întreagă discuţie dacă în octombrie pot veni peste 50 % plus 1 din cetăţenii cu drept de vot înscrişi pe listele permanente la referendum. Eu încă nu am renunţat la ideea de a încerca să organizăm referendumul în octombrie şi le-am spus primului ministru şi lui Crin Antonescu că la sfârşitul lunii august le voi prezenta o analiză cu un set de propuneri. Dacă vom constata că din toate posibilele măsuri pe care le putem adopta avem şanse ca cetăţenii să fie convinşi să vină la vot în număr suficient, atunci vom declanşa procedura de organizare a referendumului, dacă vom constata că sunt riscuri foarte mari să nu vină 50 % plus 1 la vot, atunci vom lua decizia să amânăm organizarea referendumului pentru 2014. Nu ştim exact dacă vin 50 % plus 1 la vot. Nu renunţ la această idee, pentru că este vorba de un an care poate fi pierdut pentru dezvoltarea României”, a precizat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea: „Regionalizarea merge înainte”
Viceprim-ministrul a mai menţionat că, în ceea ce priveşte modul în care vor arăta regiunile şi care sunt atribuţiile acestora, toate proiectele legislative sunt aproape finalizate.
“Regionalizarea merge înainte, se pune problema decât când va fi revizuită Constituţia, în această toamnă sau anul viitor. Obiectivul pe care l-am avut eu şi anume de a coordona proiectul de regionalizare mi-l îndeplinesc, dacă decizia va fi să se modifice Constituţia în toamnă, imediat pun proiectul pe masă, dacă va fi să se decidă la anul, voi pune atunci. În schimb, toate acţiunile şi toate proiectele legislative sunt aproape finalizate, atât în ceea ce priveşte modul în care vor arăta regiunile, cât şi în ceea ce priveşte atribuţiile şi competenţele pe care le vor avea regiunile”, a declarat Dragnea.

Referendum, pe baza legislaţiei
Totodată, acesta a menţionat că referendumul în România se va desfăşura pe baza legislaţiei în vigoare şi speră să nu se repete situaţia din cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
“Sper să nu ajungem în situaţia cum a fost în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui, o să clarificăm până la urmă într-o dezbatere care sunt de fapt cetăţenii din care se calculează cvorumul, pentru că unii spun aşa: şi cetăţenii din străinătate au drept de vot. Bineînţeles, asta se clarifică în legislaţie. Dar există o opinie bazată pe lege că toţi au dreptul să voteze, numai că legiuitorul a spus că cvorumul se calculează numai din cei din listele electorale permanente. Ca să nu mai avem situaţii de genul acesta, în perioada următoare va fi o discuţie clarificatoare, ori materializată într-un act normativ ori într-o dezbatere clară în care să nu mai fie echivoc, pentru că asta nu face bine nimănui”, a conchis vicepremierul.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here