Se-ncepe noul an şcolar

385

De pe văi, de pe coline, din întreaga Românie, în miros de gutui coapte, se aud oriunde şoapte, şoapte de copii mai mari, de acuma „veterani”, şoapte de copii mai mici, ce-au scăpat de jucării şi păşesc în clasa-ntâi, şoapte de tătici români şi de grijulii mămici, şoapte multe argintii ce-mpânzesc văzduhul ţării, din Banat la malul mării şi din dulcea Bucovină pân-la Dunărea cea lină care înmănunchează toate milioanele de şoapte, la-nceput de an şcolar, în marş de glorie „verdian”…într-o odă a bucuriei pe cuprinsul României: Vine şcoala, vine vine…

Vine şcoala? Las să vie! Pe 17 septembrie o aşteptăm cu mult drag, acum în al toamnei prag.
Doamne, îmi amintesc cum şcoala românească, inteligenţa românească era recunoscută pe tot mapamondul, de pe malurile Potomacului până pe malurile Tamisei şi Gangelui, chiar şi pe plajele „încornorate” ale Africii de sud.
Anul acesta şcoala se deschide pe 10 septembrie.
Vă amintiţi cum înainte bătea „ora Moscovei”? Notarea se făcea de la 1 la 5, manualele traducându-se în majoritate din limba lui Cehov.
Bine că acum bate „ora Bruxelles-ului şi a Washington-ului”, limba engleză fiind materie principală.
În 1961 eram a şasea ţară pe glob care dădea manuale gratuite la elevii din tot cursul primar şi liceal.
Acum după 1989 au apărut mai multe tipuri de manuale pentru aceeaşi materie. Dar să lăsăm asta! Să deschidem larg ferestrele claselor să iasă din ele mirosul urât al tuturor doctrinelor anti-româneşti şi şcoala să intre pe făgaşul normal. Fiind luna deschiderii anului şcolar părinţii, bunicii se ocupă împreună cu învăţătorii şi profesorii de asigurarea şcolilor pentru deschidere. Este un moment sacru pentru cei din clasa I cărora să le zicem ca şi Coşbuc: „Vedea-i-aşi mari!”. Ei sunt viitorul nostru! Ei sunt patria de mâine.
Mult succes la învăţătură dragi elevi şi studenţi ai României! Mult succes în instruirea lor întregului corp profesoral.
Să ne vedem sănătoşi în iunie şi cu coroniţă pe cap la cât mai mulţi elevi! Mult succes!
Gh.Rădulescu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here