Diagnosticarea cancerului de col uterin în stadiul lui precoce înlesneşte procesul de vindecare şi asigură eficienţa tratamentului specific. Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova derulează, sub coordonarea profesorului universitar doctor Anca Pătraşcu, Proiectul “Cercetări privind epidemiologia si diagnosticul precoce al cancerului de col uterin în arealul geografic Gorj şi Dolj”. Prin intermediul acestui proiect, sâmbătă, 26 Septembrie 2015, s-a derulat un screening gratuit pentru aproximativ 60 de femei din localitatea Bustuchin.
Cancerul de col uterin este una din cele mai răspândite afecţiuni la nivel mondial. În România, incidenţa cancerului de col uterin a devenit din ce în ce mai mare, ţara noastră situându-se pe locul III în UE la mortalitatea prin cancer la femei şi pe locul 1 la mortalitatea prin cancer de col uterin. Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 3000 de femei, iar rata mortalităţii este de peste 65% , în fiecare an fiind răpite de această boală aprox 2000 de femei. Mortalitatea crescută este generată în primul rând de deficitul de informaţii cu privire la prevenirea acestuia, educaţia precară şi diagnosticarea tardivă a cancerului invaziv, aspecte ce au de cele mai multe ori o finalitate fatală iminentă.
Depistarea precoce poate salva viaţa pacientei
Depistarea precoce a acestei afecţiuni se face printr-un simplu test Papanicolau, pe care însă femeile din zonele rurale şi / sau regiunile slab dezvoltate nu îl efectuează. Acestea sunt astfel cele mai expuse riscului de dezvoltare a cancerului de col uterin, şi depistarea lui în faze deja avansate, când tratamentul nu mai are şanse de vindecare. Pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova derulează, sub coordonarea profesorului universitar doctor Anca Pătraşcu, Proiectul “Cercetări privind epidemiologia şi diagnosticul precoce al cancerului de col uterin în arealul geografic Gorj şi Dolj”. Proiectul este finanţat de către SC Agenţia Economică şi Uniune Europeană SA şi are drept obiectiv realizarea unui screening gratuit pentru persoanele de gen feminin din localităţi rurale şi urbane slab dezvoltate, acolo unde riscul de răspândire a acestei afecţiuni este unul crescut.
Aproape 60 de femei din Bustuchin, testate
Prin intermediul acestui proiect, sâmbătă, 26 Septembrie 2015, s-a derulat un screening gratuit pentru aproximativ 60 de femei din localitatea Bustuchin. O echipă de 3 medici şi un asistent (Coordonator – Prof Univ Dr Pătraşcu Anca, dr Gogănău Alexandru, dr Popescu Carmen) au asigurat în cadrul Dispensarului din Localitate investigarea clinică şi paraclinică (examen de laborator) a peste 55 de femei din localitate. Conform declaraţiilor coordonatorului de proiect – Profesor Universitar Doctor Anca Pătraşcu “Proiectul în desfăşurare are ca scop evaluarea stării de sănătate a femeilor în comunităţi izolate, aflate la distanţă de centrele medicale cu posibilităţi de investigaţii, ceea ce face ca femeile să ajungă rar sau deloc la medicul ginecolog. Cancerul de col uterin este mult timp asimptomatic, deoarece leziunile colului uterin nu dor, simptomele apar tardiv, iar pacienta nu realizează gravitatea situaţiei în care se află.
De fapt, acesta este şi motivul pentru care, la nivel naţional se fac eforturi deosebite pentru depistarea bolii. Cercetările se află în etapa a două, prilej cu care au fost examinate clinic ginecologic şi s-au recoltat analize la populaţia feminină din comuna Bustuchin Gorj. Analizele vor fi realizate în cadrul unui Laborator din Craiova, iar cazurile cu probleme vor fi urmărite pentru asigurarea tratamentului specific”.
Deşi reticente la început, femeile şi-au exprimat interesul şi aprecierea pentru un astfel de proiect pe care-l consideră foarte util.
Succesul programelor de screening are la bază atât o bună comunicare cu populaţia, cât şi o bună comunicare şi colaborare între categoriile de specialişti implicaţi în diagnosticarea şi tratarea cancerului de col uterin. În acest scop, echipa de proiect a fost sprijinită în acţiunea de informare şi promovare a acestei acţiuni în rândul femeilor de către asistentul comunitar din Bustuchin – Pană Claudia, primarul localităţii şi profesorul Marian Sindrinaru.
Acţiunile de screening gratuit vor continua în luna octombrie şi în alte localităţi din judeţul Gorj.
M.S.