Şcoli fără elevi

515

mitescu 1Certuri şi discuţii în contradictoriu pe tema comasării şcolilor, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj. Primarii din judeţ au participat vineri la o şedinţă cu

conducerea inspectoratului, tocmai pentru a clarifica situaţia în care se vor găsi multe şcoli la începerea anului şcolar viitor.

Şcolile din nu mai puţin de 19 localităţi din judeţul nostru se află pe lista comasărilor. Totul porneşte de la faptul că foarte puţini copii mai frecventează aceste şcoli, numărul profesorilor fiind uneori aproape egal cu cel al elevilor. Astfel, se va recurge la comasarea unor şcoli şi, implicit, la reducerea posturilor din învăţământ. Totuşi, potrivit inspectorului şcolar general adjunct, Gheorghe Mitescu, vor fi vizaţi doar profesorii suplinitori, cadrele didactice titulare putând să răsufle uşurate. „Trecem printr-o perioadă care nu este foarte simplă pentru învăţământ. Am avut astăzi (n.r. vineri) o întâlnire cu 19 primari şi 19 directori de la şcolile cu personalitate juridică. Principalul punct de vedere pe care l-am expus şi a fost şi însuşit este acela că totul este în interesul elevului. Vrem să performăm în sistemul educaţional. Şcolile care funcţionează cu învăţământ simultan vor fi comasate”, a declarat Mitescu.
Bani băgaţi în şcoli ce se desfiinţează
Prezenţi la întâlnire, atât primarii cât şi directorii şi-au exprimat nemulţumirile, cu atât mai mult cu cât în unele şcoli ce urmează să fie comasate au fost realizate şi investiţii. „Din punct de vedere material şcolile din Bengeşti – Ciocadia arată foarte bine, au încălzire centrală. Acum sunt chemat la ISJ pentru că a apărut o ordonanţă de guvern că trebuie să comasez cele trei şcoli şi să rămână o singură şcoală. Copiii vor face naveta zeci de kilometri pentru că o parte din părinţi o să îi trimită la Albeni, o parte la Novaci şi o parte la Bumbeşti – Piţic. Nu m-aş mira ca peste câţiva ani Bengeşti – Ciocadia să rămână fără şcoală”, a declarat primarul comunei, Victor Giogia. Acesta spune că din cauza comunităţii de rromi care se găseşte în satul Bengeşti, adică exact acolo unde va rămâne şcoala, mulţi părinţi îşi vor trimite copiii în localităţile învecinate.
Mulţi profesori, puţini elevi
În această situaţie se află multe alte localităţi. Profesorii vor rămâne fără loc de muncă, elevii vor face naveta iar clădirile unde funcţionau cursurile fie vor rămâne nefolosite, fie li se va da altă utilizare. „Este o ordonanţă de guvern prin care se prevede un anumit număr de elevi pentru fiecare profesor. Sunt argumente din punct de vedere financiar. Încercăm să menţinem şcoala de la Bengeşti-Ciocadia şi cea de la Bălceşti”, a mai spus Giogia.
Nu vor fi afectaţi titularii… dar restul profesorilor?
De partea cealaltă, reprezentanţii ISJ Gorj susţin că totul se face în interesul elevului. „Condiţiile pe care le vom avea noi, elevii, profesorii, vor fi din cele mai bune, pentru a putea performa. Este vorba despre şcolile din 19 localităţi. Vor fi aproximativ 250 de posturi care vor dispărea, asta nu înseamnă neapărat 250 de profesori. Cadrele didactice titulare nu vor fi afectate”, a mai spus inspectorul şcolar general adjunct. Singurii care ţin partea cadrelor didactice sunt reprezentanţii sindicatelor din învăţământ. Aceştia nu sunt de acord cu comasarea şcolilor pentru că, o dată cu acest lucru, automat câteva sute de oameni vor rămâne fără loc de muncă.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here