Şcoala Populară de Artă, la 40 de ani de existenţă

356

4Zilele Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu au început astăzi, 18 iunie, şi marchează patru decenii de activitate în slujba culturii naţionale. Manifestările cuprind spectacole de muzică populară, o sesiune de comunicări, o expoziţie de artă populară, demonstraţii practice de lucru cu şi pentru vizitatori un recital extraordinar a zece tarafuri de muzică populară, un vernisaj al unei expoziţii de artă plastică şi decorativă şi chiar o piesă pusă în scenă de Trupa de păpuşari “Pinochio”. Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu este considerată cea mai mare instituţie culturală de acest gen din ţară.

Spectacolul de gală al Ansamblului folcloric “Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu va avea loc luni la orele 19.30 la Sala Maură a Palatului Administrativ din municipiu. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă spectacolul şi sesiunea de comunicări de la ora 16.30 se vor ţine la Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu-Jiu. Ziua de luni va debuta de altfel cu o sesiune solemnă de comunicări dedicate aniversării a 40 de ani a Şcolii Populare de Artă. Iar la ora 19.30 la Teatrul de Vară va avea loc Spectacolul de Gală al “Ansamblului Folcloric Maria Lătăreţu” la care sunt invitaţi interpreţi şi formaţii de valoare de la secţiile externe din judeţ ale şcolii. Tot aici va avea loc şi un minirecital Ştefan Popescu la sărbătorirea a 62 de ani de viaţă.

Vernisaj şi demonstraţii în a doua zi

Spectacolul din ziua a doua, marţi va avea loc la ora 11.00 şi va debuta cu vernisajul expoziţiei de artă populară, cu obiecte realizate de instructorii şi elevii instituţiei, cu demonstraţii practice de lucru iar la ora 19.00 va avea loc lansarea oficială a dublului album “Tarafuri şi Lăutarii din Gorj” din colecţia Ethnophonie, cu participarea echipei realizatoare a albumului din care face parte Speraţa Rădulescu si cercetătorii Florin Iordan şi Costin Moisil de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. La ora 19.30 vor susţine un recital zece tarafuri Gorjene printre care Taraful lui Cristi Geagu, Taraful lui Nicu Bâlteanu, a lui Marcel Ciucurescu din Logreşti şi mulţi alţii.

Carnavalul Tinereţii

Miercuri la ora 17.00 la Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu va avea loc vernisajul expoziţiei de artă plastică şi decorativă şi un minirecital al Octetului simfonic al SPA. La ora 20.00 pe Esplanada Palatului Prefecturii Gorj din Piaţa Victoriei va avea loc un concert de bijuterii muzicale al Orchestrei târgujiene de camera “Lyra Gorjului”. În ultima zi de manifestări, la ora 18.00, la Teatrul de Vară spectatorii vor fi încântaţi de o reprezentaţie a trupei de păpuşari “Pinocchio” cu piesa “Ce-o să fie Bondocel”, în regia Marianei Ghiţulescu. La ora 19.00 se va susţine un spectacol de varietăţi muzicale numit “Ritmuri tinere” iar la ora 21.00 Carnavalul Tinereţii.

Spectacole grandioase

Conducerea Şcolii Populare de Artă promite, de altfel, 4 zile de spectacole grandioase, distracţie şi voie bună. Spectacolele vor fi variate ca gen şi stil, şi cu siguranţă vor fi savurate de toate grupele de vârstă din judeţ. Manifestările nu se vor fi adresate unui public ţintă, se va adresa spectatorilor din toate categoriile de vârstă. Spectacolul va fi transmis pe postul de televiziune Favorit. Acesta va putea fi urmărit atât de spectatorii cât şi de telespectatorii din toată ţara. “Intrăm în cea mai complexă manifestare pe care, inclusiv eu, personal, am organizat-o vreodată în cei 40 de ani de cultură. Spectacolele se vor desfăşura în condiţii excelente dacă dă bunul Dumnezeu şi va fi vremea frumoasă. Trei momente importante vor avea loc în primele 2 zile şi anume spectacolul de gală al „Ansamblului Maria Lătăreţu”, concertul formaţiilor de valoare din judeţ ale Şcolii Populare de Artă, şi nebunia asta cu cele 10 tarafuri gorjene în recital. Acestea vor fi înregistrate şi de către postul de televiziune Favorit. Dincolo de asta aici am încercat să prindem toate segmentele de activitate ale Şcolii Populare de Artă”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă.

Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here