Şcoala din Roşia de Amaradia riscă să se prăbuşească

561

alunecari rosia de amaradia (1)Şcoala Generală de la Roşia de Amaradia şi, după ea, inclusiv primăria comunei, sunt gata să se prăbuşească, datorită alunecărilor de teren. Ploile din ultimele zile au adus din nou motive de îngrijorare pentru localnici.

Aceştia nu au uitat că în urmă cu câţiva ani de zile o mare parte din case au fost parctic înghiţite de pământ.

Alunecările de teren de la Roşia de Amaradia dau bătăi de cap localnicilor de mai mult timp, însă în ultima perioadă cea mai ameninţată este tocmai şcoala. Oamenii sunt nemulţumiţi de lucrările care se desfăşoară în prezent pentru consolidarea terenului şi, de asemenea, şi de starea în care se află majoritatea zonelor din comună. „E pericol mare pentru că avem şcoala, avem primăria, este pericol şi pentru case”, spunea unul dintre locuitori în timp ce un altul povestea despre starea în care se află casa în care locuieşte şi despre promisiunile deşarte. „I-am cerut fostului primar strămutare şi nu m-a băgat în seamă. Am vorbit şi cu primarul ăsta şi nu a făcut nimic, m-a minţit”, povestea bătrânul.
alunecari rosia de amaradia (7)Unitatea de învăţământ stă aproape suspendată
Cea mai afectată, însă, este şcoala care, în orice moment, o poate lua la vale, alunecările ajungând la doar câţiva metri de clădire. În urmă cu câteva săptămâni s-au demarat lucrările la un proiect de realizare a unui zid de sprijin, investiţie care se ridica la peste 6 miliarde de lei vechi. Din această sumă primăria dispune, momentan, doar de jumătate, bani care au fost deja investiţi în ridicarea zidului respectiv. Totuşi, acesta va fi realizat doar pe o suprafaţă mică, după cum s-a constatat ulterior, datorită unor izvoare puternice de apă care împiedică ridicarea integrală. „Este vorba despre un proiect de consolidare a şcolii din comună. Din punctul nostru de vedere s-a analizat oportunitatea îmbunătăţirii soluţiei din proiectul iniţial în sensul renunţării la zidul de susţinere, care este în curs de execuţie, şi adoptarea unei soluţii pe piloţi foraţi. Acest lucru presupune forarea alunecari rosia de amaradia (3)piloţilor până la un teren bun de fundare care să poată să preia sarcinile nou create din alunecarea respectivă. Pe amplasament s-au depistat izvoare puternice care nu au fost detectate iniţial prin studiile geotehnice şi intervenim cu soluţii de remediere. Este o alunecare de câţiva ani şi trebuie monitorizată”, a declarat Ilie Merfu, inspector şef în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Prefectul nu ştie pentru ce face lobby
La faţa locului a mers inclusiv prefectul judeţului, Liviu Andrei, pentru a constata care este, de fapt, situaţia. Acesta a declarat că nu ştie exact care este situaţia dar că va face lobby pe lângă Guvern pentru a obţine şi restul fondurilor necesare lucrărilor. „Nu ştiu dacă este pericol, misiunea mea este să fac lobby pe lângă Guvern ca să obţin fondurile până la sfârşitul anului. Dacă nu facem rost de bani alunecari rosia de amaradia (10)acum, vom vorbi cu oamenii să facă din banii ăştia atât cât se poate pentru a nu o lua la vale, până la primăvară, când se vor strânge şi ceilalţi bani”, a spus Andrei. A mai fost prezent şi Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj, pentru a monitoriza situaţia.
Aproape 90 de copii rămân fără şcoală
Nu mai puţin de 66 de piloni vor fi amplasaţi la o adâncime de 6-7 metri pe linia şcolii, în continuarea zidului de susţinere: ”Este foarte periculos, de aceea şi eu am anticipat că se poate întâmpla o nenorocire în această zonă, ca atare se desfăşoară o investiţie. S-a umblat puţin la soluţia tehnică. Pe linia şcolii se vor construi 66 de piloni. Lucrarea a fost planificată din bugetul local, până acum s-au prevăzut 3 miliarde, adică jumătate, dar s-a schimbat soluţia tehnică, în aceeaşi bani”, a spus primarul Liviu Cotojman. În şcoala respectivă învaţă aproape 90 de elevi care riscă să rămână fără unitatea de învăţământ.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.